Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

вторник, 18 януари 2011 г.

ЖУЛ ВЕРН И НЕГОВИЯТ „ДУНАВСКИ ЛОЦМАН” (“Le Pilote du Danube”)

На вътрешната корица на един от романите на Жул Верн е отбелязана годината 1876-та – годината на Априлското въстание в България. А заглавието гласи: ”Дунавският лоцман”. Някакво съвпадение? Или поредният полет на мисълта на великия френски писател?
Няма съвпадение, няма случайност, а наистина става дума за роман от Жул Верн с българин „в главната роля” и сюжет, вдъхновен от нашата история.
За жалост, малко или почти никак познат в България, романът „Дунавският лоцман” е публикуван през 1908 г. и отбелязва събитията на Балканите през горещата 1876 година. Родоначалник на научната фантастика, в това си произведение Жул Верн повече набляга на историческите факти, като избира за главен герой българинът Сергей Ладко – борец за освобождението на своята родина от османско иго.
Жестоките кланета след потушаването на Априлското въстание предизвикват вълна от протести из цяла прогресивна Европа. Последвалата Руско-турска война от 1877-78 г. също е в центъра на вниманието на свободомислещите хора от Стария континент. Един от тях е и Жул Верн. Към края на творческия си и жизнен път великият французин решава да посвети на малка, но горда България едно от своите литературни произведения.

Илюстрация към първото издание на романа „Дунавският лоцман” (1908), “Le Pilote du Danube” (1908), illustrations by George Roux

Горе: Жул Верн и „Дунавският лоцман” на руски език (1986 г.)

Пълният текст:
http://www.popovart-sofia.eu/jules_verne.html

Момчил ПОПОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар