Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

събота, 11 юли 2009 г.

Варшава, 2010 – Експозиция на 7500 квадратни метра


Дворецът на културата и науката във Варшава е подарък от съветския народ

На 6 юни 2008 г. Варшава обяви решение на градската управа да открие музей на комунизма в столицата, който ще разказва за борбата на полския народ срещу съветското потисничество. Тържественото откриване е насрочено за 2010 г., когато ще бъде отбелязана 20-та годишнина от падането на комунизма в Полша. Експозицията ще бъде настанена в Двореца на културата и науката във Варшава, кулата от епохата на Сталин, чиито силует все още доминира над столицата.

Под земята ще се поместят портрети на вождове, снимки на жертвите на системата и техните палачи, агитационни плакати, книги с доноси, както и всякакви други експонати, разказващи за епохата. Автор на концепцията за музея е известният архитект и политик Чеслав Белецки. Той имал идея за музей на комунизма още преди 10 години, но досега не успявал да я реализира. Легендарният лидер на профсъюз "Солидарност", носителят на Нобелова награда за мир от 1983 г. и бивш президент на Полша Лех Валенса е един от активните участници в проекта.


Двама велики поляци от 20. век – папа Йоан Павел ІІ и Лех Валенса

Музеят ще се намира в двора на Двореца на културата и науката в центъра на Варшава, небостъргач, подарък от съветския на полския народ.
Площта на подземния музей ще бъде 7500 кв. метра, а строителството му ще струва на градския бюджет около 10 милиона евро.


Митинг на „Солидарност”,1980 г., с искания за реални граждански права


Отговорът на комунистическата власт: военно положение и ежедневни патрули с танкове из полските градове

Източник: ДПА
Снимки: czarnota.org, AFP, solidarnosc.gov.pl

И малко хумор(из „Ерос и Потури”):
Мъчителното ни сайдисване с Европата мина и през евините ревюта на полякинчетата

Няма коментари:

Публикуване на коментар