Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

понеделник, 29 март 2010 г.

„Блестящият град на сердите” разкрива тайните си

Малцина се досещаха, че в подлеза пред Министерски съвет вървят по улица на възраст 2000 години

Метростанциите в подлеза на ЦУМ ще бъдат на две равнища заради откритите археологически находки, а до есента ще бъде готов първият етап от античния културно-комуникационен проект "Сердика", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. По проекта работят Столичната община, Министерството на култура и "Метрополитен" АД.


През 2012 г., когато бъде готова новата метростанцията "Св. Неделя", ще започне работа по вторият етап. Ще бъдат необходими около 20 млн. лева, които ще бъдат осигурени от оперативни програми на ЕС.

Според зам-министъра на културата Тодор Чобанов София има възможност да кандидатства за обявяване на централната й част за обект от културното наследство на ЮНЕСКО. Изпълняваният сега проект, който ще заеме площ 16,5 дка, съчетава съвременната архитектура и археологията в сърцето на града.

Свързват се подлезът пред ЦУМ и другият - между Министерския съвет и Президентството. На мястото на някогашната тревна площ между сградите ще бъде направен стъклен купол с размери 22 на 65 метра, под който ще има археологическа експозиция и пространство за артистчни прояви.

"Под купола ще се открие гледка към църквата "Св. Петка Самарджийска". Ще създадем среда на гражданите да се радват на културните ценности и да се забавляват в древния град", разказва ръководителят на екипа, изработил архитектурния план, Славей Гълъбов.

Преди да започнат разходката по древната улица, хората ще имат възможност да разгледат и голям макет как е изглеждал градът в древността. Ще има и площ за изложение на находки от други археологически обекти в града",

Археологичните находки, открити при началото на строителството на метростанция "Св. Неделя" при ЦУМ, ще бъдат показани след завършването на обекта. Проучванията в този район се финансират със 71 хил. лв от "Метрополитен" АД. Археолзите предполагат, че са на главната антична улица в посока Изток-Запад на римския град Сердика- широка 6 метра. Част от тази улица е експонирана в подлез "Източен" (пред някогашния Партиен дом), където е крепостната порта и кулите. Това, което разкопават сега, вероятно е нейното продължение, което отива към западната порта, която е зад ул. "Дж. Вашингтон". Казват, че трябва да разкрият още площ, за да са сигурни.

Марио Иванов, ръководител на разкопките пред ЦУМ: "Очакваме да открием сгради покрай главната улица - вероятно жилищни. Изследваме всички периоди, които се появяват при разкопките. Като се започне от ранния социализъм, мине се през Третата българска държава по времето на цар Фердинанд и княз Александър Батенберг и се върнем чак до римския император Траян. Всичко, което открием, го проучваме, изследваме, документираме.

Най-съвременните епохи не са от такъв интерес за нас, защото имаме много повече данни за тях, но сме длъжни поне частично да ги фиксираме. И в миналото тук е бил центърът на града. Това е важно място, което е изпълнено с останки, строежи и пластове, погребани хора и какво ли още не."


Сталин и Г. Димитров достатъчно добре „фиксираха” сърцето на София с купища червени камъняци

Около църквата, която първо започнаха да проучват, са намерили некропол с 18 гроба. Храмът е от 13-14 век. В гробовете е погребван повече от един човек. В другата църква, в която бе намерен и стенопис, са проучени 11 гроба, предстоида бъдат изследвани още още 7-8. Църквата е широка около 4 метра с дължина не повече от 12 метра. Във втория храм е открит стенописът.

Всички кости ще бъдат прибрани и дадени на антрополог, който ще ги изследва. Той може да определи пол и възраст и други белези. Също така може да определи някакви заболявания и травми от удари. От такова изследване могат да излязат много интересни данни."

Марио Иванов обяснява как ще бъдат западзени откритията: "Самото метро минава доста дълбоко. То на практика няма да ги засегне. Ще минава на около 20 метра под съвременния терен. Археологическите останки спират някъде до петия-шестия метър. Оттам надолу няма археология. Въпросът е как ще стане изграждането на метростанцията. Машината, която копае за метрото се движи подземно."

Приключването на първите два етапа обаче няма да бъде край на разкриването на античния град. Арх. Гълъбов пояснява, че след 2012 г. може да се изготви и проект за разширяване на античния град до църквата "Св. Неделя" и към Западната порта на "Сердика" на бул. "Дондуков" и ул. „Будапеща", където в момента археолозите продължават да разкриват голям античен театър. Идеята е да се създаде втори център на града под формата на подземен археологически музей.

Друго разширение на разкопките е възможно към някогашната Централна баня, където са се намирали древните римски терми на София.


Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2857251


Колажи: Собствено производство

Няма коментари:

Публикуване на коментар