Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 30 юли 2010 г.

Намериха Атлантида

Атлантида е била край Куба, Азорските острови, Малта, Крит... На пръв поглед такава разпиляност изглежда странна, но Платон – първият описател на Атлантида, разказва за десетки царства на синовете на Посейдон с центрове на материка.

Когато известният американски атлантолог Дан Кларк заявява през 1998 г., че е намерил останки от древни цивилизации около Куба, го взимат на присмех. Само след три години обаче канадска експедиция забелязва в залива Гуанахасибибес, в западната част на Куба, руини на подводен град, на възраст повече от 8000 години. След това Кларк почти десет години търси пари за експедиция. Най-накрая намира средства, заминава и... И се натъква на неща, които уплашили и самия него.

Находката на Дан Кларк потвърждава широко разпространената версия за Атлантида като комплексна цивилизация с множество разположени по цялата планета точки.

- Атлантида е била край Куба, Азорските острови, Малта, Крит... На пръв поглед такава разпиляност изглежда странна, но Платон – първият описател на Атлантида, разказва за десетки царства на синовете на Посейдон с центрове на материка, - казва президентът на Руското общество по изучаване проблемите на Атлантида Александър Воронин. – Кларк е „копнал” в първото подходящо място, където водата през цялата година е топла, а останки от градове лежат на достижима за водолазите дълбочина.

Забелязаните от експедицията на Кларк пирамидални комплекси с точност повтарят строежите на маите.

- Строежите в Теотиуакана и тези, които ние намерихме под вода, на практика са близнаци. Тук обаче започва объркване с датите. Смята се, че пирамидите в Мексико са на около 2000 години. А подводните пирамиди не може да са на по-малко от 12 000 години,- недоумява Кларк.- Мисля, че маите само са копирали достиженията на друга цивилизация, че само са реконструирали построеното по-рано.

Водолаз до останките на атлант – дете
Американският атлантолог стига до такъв извод, опирайки се на друга подводна находка – човешки скелет с височина 3,5 метра. Кларк е убеден, че именно така са изглеждали атлантите... Спонсориращите експедицията бизнес-структури прибрали останките на великана като компенсация за своите разходи. Къде е скелетът в момента, на учения не е известно.

Източник: „Експрес газета”, 11/03/2010
http://vlasti.net/news/80963
Фотографии: Интернет

ПЪРВА БОРБА НА АРГОНАВТИТЕ С ГИГАНТИ

Една битка от Гръцката митология, разразила се преди няколко хиляди години, съвсем близо до нашите земи - във времената, когато е изваяно Варненското златно съкровище
( най-старото в Европа), и София е възникнала като град...


След като принесли жертви на боговете, героите се качили на „Арго”, навлезли в Мраморно море и стигнали в Кизик, който тогава бил остров. Мястото, където „Арго” хвърлил котва, и тогава се казвало Артака, поради това че оттам извирали прохладните води на „Артакския извор”, които сега влизат в морето и толкова го успокояват, че корабите нямат нужда да хвърлят котва, нито пък да бъдат вързани с въжета на сушата.

След като слезли на сушата, героите седнали до извора и започнали да вечерят. Скоро при тях дошъл с много подаръци цар Кизик. Той също бил герой и много се зарадвал, че в неговата страна са пристигнали най- прочутите герои на Гърция. Неговите подаръци били не само овце, волове, свине, голямо количество жито, хубаво вино, но и завивки и килими. Цар Кизик седнал да яде и пие заедно с героите, като ги разпитвал за много работи в Гърция.

Цар Кизик се оплакал на аргонавтите, че жителите на една съседна планина много безпокоели неговите поданици. Те дори убивали мнозина от тях. След това показал планината на Язон и другарите му и ги попитал дали виждат нещо на нея.

- Виждам някакви грамадни тела – отговорил Язон, - но те са толкова далече, че не мога да разбера какви са. Приличат на облаци, приели човешки образ.

- Аз ги виждам ясно – обадил се Линкей, чиито очи виждали чак до края на света.– Това са грамадни гиганти с по шест ръце и всеки от тях носи боздуган, меч и други оръжия.

- Ти действително имаш чудесни очи – потвърдил Кизик. – Така е. Това са гиганти с по шест ръце и именно те воюват срещу моя народ.

На другия ден тъкмо когато аргонавтите се готвели да заминат, довтасали тези страшни гиганти, като размахвали шестте си грамадни ръце. Всеки от тях бил истински арсенал. В една ръка държали грамаден камък, в друга – тежък боздуган, в трета – меч, в четвърта – копие, а в останалите две – лък и стрели.

Добре че всеки от тях имал само едно сърце, и то не по- силно от сърцето на обикновен човек и два не много бързи крака. Аргонавтите пуснали гигантите да дойдат съвсем близо и след това ги нападнали като лъвове. Те започнали да ги убиват наред, докато се изморили, и понеже гигантите не можели да бягат бързо, загинали всички.

Из книгата „Гръцка митология”, Д.В.Акритас, ДИ „Народна просвета”, Сф, 1964, стр.168

Оше един шокиращ кадър, публикуван наскоро в Глобалната мрежа

1 коментар:

  1. Еха,това е невероятно.От край време хората са си задавали въпроса дали наистина е същестлувала Атлантида или не,а сега това откритие преобърна всичко.Това доказва,че въпреки всичко хората постигат своите цели и не се влиаят от мнението на околните,най-важното е да имат вяра в себе си

    ОтговорИзтриване