Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

понеделник, 28 март 2011 г.

Първите 3D филми се появили в Германия още през 1930-те

Такова откритие направил австрийският изследовател на нацизма и режисьор Филип Мора. Той се натъкнал в берлински архив на копията на две 3D ленти. Доскоро се смяташе, че технологията за обемни снимки е изобретена в Холивуд през 1950-те години.
Вече около 40 години Филип Мора се занимава с история на киноизкуството в хитлеристка Германия. Австриецът е автор на документалния филм „Свастика”. Там за пръв път бе показано „домашното видео” на Адолф Хитлер, заснет от приятелката му Ева Браун на вилата им в Бавария. Сега режисьорът работи по нов документален проект, с който иска да покаже как нацисткия пропаганден апарат е манипулирал реалните събития за контрол над населението.
Изучавайки архивите на гьобелсовото министерство на пропагандата в Берлин, Мора забелязал две ленти, маркирани като Raum Film (пространствен филм). Оказало се, че те били заснети в независими 3D студия по заповед на министерството. Но не получили известност и така останали да събират прах в архивите.
Кадър от въпросния Raum Film
Никой не им обръщал внимание заради маркираната дума Raum, която означава също и „космос”. Филмите са заснети на 35 мм лента, явно с използване на два обектива и монтирани пред тях призми. Единиет от тях е наречен:”Това е толкова реално, че можеш да го пипнеш”. Разказва за пикник, а най-впечатляващото – пръски от печащи се колбаси, които летят право към зрителите. Втората лента показва шест момичета, излезли на разходка през почивния ден. Двете картини са от по поливин час.
„Качеството на тези филми е фантастично! Нацистите са били луди на тема документиране на всичко и всеки и са се се старали да контролират всяко едно изображение – всичко е било част от схемата как да завладеят властта над страната и народите” – цитира Филип Мора изданието Variety.
По-рано се считаше, че технологията на стереоскопическите или 3D снимки е изобретена в Холивуд през 1950-те. Тогава не получила широко разпространение поради оскъпяването от необходимото оборудване и сложността на целия процес.
Любопитно е, че преди Холивуд такава технология е разработвана и в СССР. През 1941 г. изобретателят Семьон Иванов представил филма си „Земя на младостта”, където изображението било обемно. За прожектирането му бил нужен специален растриран екран, тъй като стереоочила още нямало.

Съветски стереоскопичен фотоапарат от 1960–те.
Горе: Стерео фотокамера от 1920-те.
Източник: Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар