Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 27 април 2012 г.

КНЯГИНЯТА И НЕНУЖНАТА СВОБОДА

Съдбата на Райна Княгиня и нейните четирима синове - Големият английски журналист Мак Гахан я сравнява с Жана д,Арк - От 1935 до 1938 г. кв. Орландовци в София се нарича „Райна Княгиня” - Комунистическата диктатура тайно изтребва наследниците й

Свободна България, 1879  Худ. Георги Данчов- Зографина

Йордан ВАСИЛЕВ

Гледах снощи по телевизията тържествата за Априлското въстание. Всичко добре. Райна Княгиня ушила знамето и го развяла. И дотук. А после? Поразрових се и стигнах до тъжни, да не кажа ужасни факти и заключения за нашенската немара и неуважение към достойни хора и техните потомци. Ето какво намерих по архиви, спомени и т. н.


Странни истории от българското минало
Името на Райна Княгиня е легенда, чуваме го още в училище – тя е развяла знамето при обявяването на Априлското въстание, възседнала върху кон. А не знаем какво е станало с нея след това. Но сега – отначало – Райна поп Георгиева Футекова от Панагюрище е била на 20 години, когато поема риска да бъде с революционерите.

Тя заедно с пет други момичета ушива знамето, Бенковски я покачва на бял кон, за да го развее в първия ден на въстанието, прекарва ужасните месеци след поражението във влажно мазе на затвор в Пловдив, след унизително разкарване с вързани ръце, полугола, изнемощяла, замеряна с яйца, тухли и камъни по главната улица в южния ни град през лятото на 1876 година.

Големият английски журналист Мак Гахан я сравнява с Жана д,Арк. Била е с горд, независим дух, дори опърничава. Като ученичка има отличен успех и ниско поведение – все непослушна.
Освободена е от турския арест след намесата на американския консул Скайлер, а след това я поема консулът на Русия в Пловдив, българинът Найден Геров. Изпраща я да учи в Русия. Тя избира – според нейния си опак нрав странна специалност – акушерство. Причините – най-кратко следване и най-бързо ще се върне в Родината. Без да подозира, че тогава мечтата й ще бъде вече изпълнена – ще пристигне в свободна България. И без да знае, че теглилата й тепърва започват.

Трябва да напомня, че Райна Княгиня не е от случаен род. Нейният брат Захари Футеков е автор на ценни речници – немско-български, на чуждите думи. И те са преиздавани многократно.


Райна Попгеоргиева Футекова

Връща се в Родината, но кой е чул тогава думата “акушерство”? Има си за тази работа хора – бабите, нали и до днес денят на родилната помощ се нарича “бабинден”.

Залавя се Райна с учителство в Търново. Как може да се върне в родното Панагюрище, когато там я възпримат като леко момиче, казано на днешен език – направо курва. При еснафския морал на ХІХ век така се гледа на жена, яхнала кон и развяла знаме…

Докато учи в Русия получава няколко писма от учителя Васил Дипчев. Отговаря му и тя. След Освобождението се виждат през ваканцията в Панагюрище. Той вече е кмет. През юли 1882 година се оженват, тя напуска учителството и се превръща в къщовница на своя грубичък съпруг, който е приел съдбата да вземе такава “пропаднала” жена, при това навършила цели 26 години – за тогавашните нрави – стара мома. 
Не чува съветите на близки да се разведе, а ражда пет момчета.  Едното умира.

А другите? Добре, че не е била жива да види техните трагедии.
Остава вдовица през 1898 година с четири малки деца на ръце, болна – последици от влагата в затвора, туберкулоза. Преселва се в София, тук има чужди дипломати, които не признават нашенските баби при раждане. Почва да акушерства – бедна, направо мизерстваща, куцука с бастун и фенерче през тогавашното село Орландовци – да помага на родилки. Името на този днешен квартал на София иде от някакъв каменоделец Орландо, италианец, заселил се там и майсторил надгробни паметници.

Райна Княгиня, която сега е легенда за нас, си оставала бедна, нямала средства, за да изучи своите сираци и ги изпраща на държавна издръжка – във военни училища. Не е могла да си въобрази на какво бъдеще ги обрича.

Първият син – Иван Дипчев участва в Балканската и в Първата световна война, стига до чин генерал и се пенсионира през 1936 година. Но комунистическата власт го изпраща в концлагер, а след това и го изправя на старини на съд за въображаеми престъпления отпреди 30 години. Помня това - процесът бе в Троян, а аз бях там изселен и учех в гимназията. Присъда няма, но офицерът не може да понесе унижението и угасва в болница.Гробът му не се знае.


Първият син на Райна Княгиня  - Генерал Иван Дипчев, 1885-1954

По-сносна е съдбата на втория син – Георги Дипчев. Той завършва морско училище, като машинист на торпедоносеца “Дръзки” участва в потопяването на турския кръстосвач “Хамидие”, после се заселва в Бургас и умира там от рак.

Трагедия е погубването на третия син – Владимир Дипчев, както и съдбата на цялото му семейство. Офицер, герой от Балканската война с три ордена за храброст, напуска войската след съкращението й според Ньойския договор, става чиновник и директор на кинематографията.

След идването на комунистическата власт през 1944 година изчезва, убит незнайно къде като бивш офицер. И гробът на този син на легендарната Райна Княгиня не се знае. Но пък потомците му са изпратени по време на комунизма в концлагер.

Четвъртият син на знаменоската – Асен Дипчев – също е офицер, полковник. Макар отдавна да е напуснал армията, по време на комунистическото управление е изпратен в концлагер.

Слава Богу, Райна Княгиня не е могла да види всичко това, защото заболява тежко, загубва представа за реалността (полудява) и умира през 1917 година, преди да се случат трагедиите с потомците й. Тленните й останки намират покой през 1976 година, когато са пренесени от София в родното Панагюрище и са препогребани там в двора на бащината й къща.

Нейният внук ми даде смъртния акт, издаден тогава от софийската община, аз го преснимах и му го върнах. Тъй че сведенията са достоверни, освен от архиви, всичко бе потвърдено от внука на Райна Княгиня.

Йордан ВАСИЛЕВ, 2011
Из Фейсбук страницата на автора - критик, бивш главен редактор на в. “Демокрация” и съпруг на поетесата Блага Димитрова.



6 коментара:

  1. Моля да ме извините !

    Как така Райна поп Георгиева Футекова от Панагюрище заминава за Русия ?
    / Пра пра пра дядо ми също е учил в Русия /
    Или е РОБ, или не е .
    Ако е избягала от РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ как се връща ?
    Когато четем за РОБСТВОТО в САЩ или Русия разбираме, че РОБИТЕ нямат собственост и не могат да развиват живота си както искат .
    РОБИТЕ не плащат данъци !

    Не е ли време да кажем
    / с отвращение /
    истината за Турското робство.

    Българите са живяли 500 години под Турско управление, така, както Англия управлява Индия или Франция управлява Алжир.
    С много кръв, кражби, изсмукване на благата и тежки данъци...
    Децата ни трябва да знаят, че живот под чуждо управление не е равно на робство !

    Повечето чалга песни са с про турско звучене.
    Ако 500 години един народ е РОБ защо слуша музиката на поробителя си ?

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. kreten sveri si chasovnika sinovete i sa 5
      ivan
      georgi
      vladimir
      petar
      asen
      parvo si nauchi tvoita istoriq sled tva sa interesuvai ot mnenieto na anglichanite loina topko

      Изтриване
    2. "Не чува съветите на близки да се разведе, а ражда пет момчета. Едното умира. "....

      Изтриване
  3. някой може ли да обясни кое точно е това знаме от картината горе? ...Свободна България, 1879 Худ. Георги Данчов- Зографина

    ОтговорИзтриване