Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

събота, 1 декември 2012 г.

В ЕВРОПА НИ ЧАКА ПОЛЯРЕН СТУД?

Изпратихме последния ден на ноември 2012-а с торнадо над Италия, потопи в Британия, слънце и температурни рекорди в България. Вчера в Ловеч бе измерена 22 градуса по Целзий! Въобще, последните 3 години протичат катаклизматично... Заледени реки, пристанища, самолети, пек, пожари, порои, опечена като глина почва, облаци вулканчна пепел над Стария континет... Но в БГ-новините стихиите се отбелязват като любопитни факти, а изпепеляващата суша е именувана „още един прекрасен слънчев  ден”... Но дали е така? Какво става с климата в този момент, а занапред? Ето каква картина рисуват за бъдещето на Европа сериозните учени.

Д-р Зангари, физик в Националната лаборатория Фраскати (Италия), през август 2010 г. буквално взриви информационна бомба. Според него, въз основа на сателитни снимки, гигантското океанско течение Гълфстрийм, което до голяма степен определя климата в Европа и Северна Америка, на практика е изчезнало ...

Според учения, това е една от последиците от катастрофалния разлив на нефт в Мексиканския залив същото лято. От април до август 2010-а  след експлозия на платформата "Deepwater Horizon" на британската петролна компания BP- най-голямата авария  в световната история на петролния добив, дъното на океана бе залято от денонощно бликащи  мощни струи "черното злато".

Според д-р Зангари, чрез разчупване на граничните слоеве на топлия воден  поток, който минава и през Мексиканския залив, огромното количество нефт непрекъснато се е разширява и е обхванало огромна област, която има сериозно влияние върху цялата система на терморегулация на планетата. Сателитните данни показват ясно, че Северноатлантическият поток на Гълфстрийм започва да се разпада на около 250 км от бреговете на Северна Каролина.

Терморегулиращата система, особено където потокът на топла вода минава през по-хладните води, има много по-голям ефект -  не само в океана, но и в по-горните слоеве на атмосферата, на седем мили височина. Днес общият феномен на нормален курс на атмосферни потоци в Северо Източната част на Атлантическия океан е нарушен. Затова лятото на 2011 г. донесе невероятно високи температури в Москва (до 40 º C), суша и наводнения в Централна Европа, високи температури в много части в Азия, масивна наводнения в Китай, Пакистан и други азиатски страни.

Ако Зангари е прав, смъртта  на Гълфстрийм и извънредното му влияние ще се почувстват осезателно през следващите години в целия свят. Едва ли е случайно, че канадският парламент по спешност създаде комисия, която да определи реалната ситуация в близост до Канада. Комисията се ръководи от известния в Северна Америка учен океанограф Роналд Рабит. Канадците са направили два извода.
Първият е, предположението на д-р Джанлуиджи Зангари напълно се потвърди - движение на водата в района на бившия Гълфстрийм няма. На второ място, на около 800 мили източно от района на бившия Гълфстрийм се формират други мощни течения! Оказва се, че Гълфстрийм не е напълно спрял. Не е изключено да променя траекторията си. Въпреки това, глобалната промяна на климата не може да бъде избегната. Какво може да се очаква?

Западът отдавна усеща, че ако Гълфстрийм изчезне завинаги, средната годишна температура, например в Европа, в продължение на няколко години постепенно ще падне до 9 градуса. Което ще превърне южните Франция или Испания в подобие на Якутия. Но дори и ако Гълфстрийм не е изцяло разтворен в океана, а просто е променил посоката си и спре, климатичният финал на Северна Европа предстои.

Мнозина вярват, че ситуацията е започнала да се превръща в изключително тревожен сценарий. Ето и някои от симптомите.

Зимата през 2010-11 г.  остави  Германия под стабилна снежна покривка от около 10 сантиметра, което не е било в продължение на десетилетия. Донесе и необичайни за района студове, достигайки през нощта до минус 20 ° C. Свикнали със зимни затопляния в миналото, германците не бяха го преживявали преди.

През декември 2010 г. най-силният през последните 100 години  скреж обхвана Великобритания. Заради безпрецедения студ, отвреме - навреме бяха затваряни летища, дори и това в Лондон. Февруари 2012-а замръзна и Долното течение на река Дунав, дори прочутите канали на Венеция...

Смъртта на Гълфстрийм според някои анализатори може да доведе и до още по-страшни последствия. Появиха се прогнози, че променящият се климат в света в близко бъдеще може да убие две трети от човечеството. Дали е реалистично? Дано да грешат...

По материали от Световната мрежа

Няма коментари:

Публикуване на коментар