Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

неделя, 19 май 2013 г.

Свети Иван Рилски и славният град Средец


Небесният покровител на България – Свети Иван Рилски, живял през 10 век, по времето на цар Петър. Биографът му, Свети Евтимий Търновски, казва за родното му място следното: „Родителите на този блажения бяха благочестиви във всичко, българи по род, родени и израснали в селото, наречено Скрино, намиращо се в Средечка област. А този Средец е в европейските предели, един от славните и забележителни градове.»

Скромен монах- пустинник, Иван прекарал житейския си път в непрестанна борба със злото – и в себе си, и сред другите. Като отшелник, живял сам в Рила планина цели 12 години. Денем - сред зверове и природа, нощем – прислонен в пещера или колиба от клони. Така, общувайки с бога, придобил чудодейна сила. Лекувал и телата, и душите на хората. С учениците си основал  най личния по българските земи манастир - Рилския, а се предполага, че е дал началото и на един от най- старите край София – Германския. И двата са наречени на него.

Из житието на Св.Иван Рилски: «Беше изминало немалко време, а (от гроба) се разнасяше пресилно благоухание. Щом отвориха ковчега му, видяха тялото на преподобния напълно запазено и недокоснато от каквото и да е тление, изпускащо благоухание и подтикващо към божествена ревност. След като бе отслужено обичайното славословие, пренесоха с почит светите му мощи (от Рила) в славния град Средец. И бяха положени в църквата на светия евангелист Лука. По-късно бе създадена църква на негово име и в нея бяха положени светите му мощи, които правеха дивни и преславни чудеса.»

Писах кратко, за да се помни.

Момчил ПОПОВ
/по жития и книги за светеца/
Горе: Свети Иван Рилски Чудотворец и манастирът, основан от него край с.Герман в Лозенската планина край София

Няма коментари:

Публикуване на коментар