Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

понеделник, 2 февруари 2015 г.

МАСОВИЯТ РАЗСТРЕЛ НА 1 ФЕВРУАРИ 1945 - РАВНОСМЕТКАТА

1 Февруари 2015 - Ден на почит и признателност към жертвите на комунистическия режим 
Из речта на президента Росен Плевнелиев пред Мемориала на жертвите на комунизма в София:
"Първи февруари не е ден, в който отбелязваме зверствата и престъпленията на един тоталитарен режим, а е ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. Наша отговорност е да помним делото и идеалите на всички онези, чиито мечти и стремежи са били винаги недокоснати от Желязната завеса - тези, с които се гордеем и които днес почитаме...Важно е да помним какво се случи преди 70 години и как се отрази на историята на България. Да си припомним убийствата, извършени от комунистическия режим още в първите му дни, маскирани с плакатни лозунги и с нелепото основание „в името на народа“.
Чете се присъдата, София, 1 Февруарий 1945г. На преден план в групата подсъдими тримата регенти, от ляво надясно: Ген.-лейт. Никола Михов, Проф. д-р Богдан Филов, Княз Кирил Преславски
Извозване с камиони на осъдените на смърт, София, 1 Февруарий 1945 г.

Из Декларация по повод 70 ГОДИНИ ОТ МАСОВОТО УБИЙСТВО В НОЩТА НА 1 ФЕВРУАРИ 1945, Прочетена в Народното събрание на РБ на 30 януари 2015 от парламентарната група на Реформаторския блок:
"Днес, когато тоталитарни идеологии надигат глава в европейските общества, ние като народни представители повече от всякога сме длъжни да припомняме трагичните уроци от близкото минало и да поддържаме жива паметта за нашите колеги и предшественици от 25-то ОНС, на чиито депутатски банки седим. Длъжни сме с делата си да доказваме, че тяхната смърт не е била напразна и да гарантираме, че подобни нечовешки престъпления няма да се повторят. Бог да ги прости!"
Моменти от Митинг-поклонението в София на 1 Февруари 2015 г.

РАВНОСМЕТКАТА. Народният съд издава 10 897 присъди в 131 процеса в България. От тях 2730 смъртни, 1305 доживотни. Общо 21 024 човека са осъдени.
ПОКЛОН ПРЕД НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ МЪЧЕНИЦИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар