Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

неделя, 12 април 2015 г.

МЕТРОСТАНЦИЯ "ЛЕТИЩЕ СОФИЯ"

 
Вторият работен ден на най-новия лъч на Софийското метро - Лазаровден. Новият прозорец на София към света - Терминал 2 на летище "София". Или както се пошегува приятел "Терминал 2 в 1" - метро и летище на 20 метра изход от вход. Пешеходно, на железни релси, на криле в аероплан. От града под Витоша до цялото земно кълбо. Въздушната врата на България към света... 
По БНТ-то бях споделил и идеята си /2012/, че Източната врата на София трябва да говори за дълбоката ни връзка с Древна Тракия... Та там, да видя на място. Наистина, разкошотия!
Само с тази конструкция на Орфей, поразен от чумата през 18. век, май са ме разбрали твърде... как да го кажа, разкрепостено... Ама какво ти разбират от изкуство, от красота или да речем хармония хората без власт?!
Орфей, Аполон, Сатанаил, Нерон над горящия Рим - карай, важен е оборотът... И клиентелата. Касата е сърцето на съвременния свят! А хора много, забързани, замечтани, само до панорамата през стъклата и обратно, като мен, с багажи на колелца, без да се обръщат, угрижени, щастливи... Така. И пак така.
 Панорама на софийското поле и Стара планина.
 
 На хоризонта от юг - Витоша. Позната и винаги загадъчна.
 
03 Април 2015

Няма коментари:

Публикуване на коментар