Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 24 юли 2015 г.

СЪБЛИЧАЙ СЕ БЪРЗО В ЦЕНТРАЛНА БАНЯ, 1958

-В басейна и кабините на Софийската минерална баня с комиците от „Любимец 13” – Професията „теляк” и историческата му роля в новия Музей на София – И други шеги на голо, като гонене на нахалниците с леден маркуч
Вицаджии и златни сантименталисти посрещнахме в Нета тържественото откриване на новия Музей на София в края на пролетта. С отговор на актуално питане: „Какво стана с Централна минерална баня, момчета?”.

Порових в сайта на Централна баня – днес „Музей за историята на София”, да развия отговора си с вещина като за пред петъчен парламентарен контрол. На датата 16 Май то.го., на Европейската нощ на музеите, когато официално бе открит за посетители новият културен обект с над 10 000 посетители, срещнах мил кадър с духова музика… Така, както преди век заможните стари софиянци са ходели на баня тук – цялата фамилия в един файтон за къпане, втори файтон – с духовата музика! Всички да разберат, че големец ще се жули с кесета и теляци минерално. И на каруца отделно: тавите с гювечи, печени мръвки, баклави и шербети, айрани, лимонади, пърцуца, вино за трапезата на месечния празник в тревата около Баня баши… Сиреч – веднъж месечно!!!

За още по-голяма моя радост над главите на младите музиканти във фоайето на Централна баня висяха два красиви скъпи афиша. С надпис: „100 ГОДИНИ СПОМЕН… ЕЛАТЕ И ДАРЕТЕ МАТЕРИАЛИ, СВЪРЗАНИ С ЦЕНТРАЛНАТА МИНЕРАЛНА БАНЯ. Столична община, „Музей за историята на София” и още едно лого”. Ще да рече, да търсим по мазета и тавани стари налъми, изтъркани кесета, чаршафи, пешкири и проч… За да влязат в залите на новата ни култура. Благородно, умно, красиво начинание! Достойна цел за просълзени от спомени, стари софиянчета от басейна и кабините на Централна минерална баня…

 
Пръв се обади Йовчо: Плацикал съм се в басейна на Централна баня. Като ни изтечеше времето, май беше 1 час, ни гонеха с маркуч ледено-студена вода...
По него аз, в стил „златна решетка”: Застанали 2 милиционери на касата на СМБ /Софийската минерална баня/. Току-що били завършили курс по културни обноски с населението. По-отраканият попитал на гишето: „Извинете, днес банята функционира ли?”… Да… „А водата циркулира ли?” … Да… „Тогава – 2 билета за 2 лица!”… А колегата зад гърба му го сръгал: „Защо само за лицата?! Задниците няма ли да си къпем?”.
Катя: Целият клас ходехме на басейна. Там се научих да плувам!
Радко: Аз съм от поколението, което видя смяната на бакърения тас с пластмасов.
Румен: Да бяха запазили поне една от "семейните" кабини, ама де толкова акъл у тия кретени, дето е-е… /тра лала/ на столицата...
Васил: Както казват в „Любимец 13”: „Цялата отпуска изкарвам тука!”... Е, беше.
Отговорих запознато: "Любимец 13" е сниман пак там в банята, но в профилакториума откъм ул. „Екзарх Йосиф”.
Още по-запознат и мъдър приятел окръгли диалога: Музеят на София е само в половината от банята. Задната част още не е ремонтирана. Няма средства!

Е, седнах из горещите дни, та извадих стоп кадри -  приключения и глуми из басейна и кабините на Софийската минерална баня. С комиците от БГ комедията „Любимец 13” Георги Парцалев, Петко Карлуковски /пресъздал образа и на Боримечката в „Под игото”/ и др. Сетих се, че може би това са уникални картини и на някой може и да му е интересно.

Що се касае до ненужната научна дилема „Що е „теляк” и културно-историческата му роля в новия Музей на София”, ще зачета чертите на образа му дословно от автентична порцеланова табела във витринката му там днес:
ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ТЕЛЯКА
1.Да изтрие тялото с кесия един път 2. Да измие тялото със сапун един път 3. Да измие главата със сапун 3 пъти

 
Това е минерална култура! Който не е попадал в лапите на теляка, нищо не знае за видовете масажи… Както аз не знаех до днес, че в разкошните руини на Софийска минерална баня с лице към „Екзарх Йосиф”, т.нар. „Малката баня”, издигната 5 години по-рано от Централна, през 1908, са бивали люде велики като народния поет Иван Вазов, Яворов, Александър Балабанов, Елин Пелин… На баня, теляк, релакс, че дори и бръснар… Култура не, ами разкош!

Надига се жегата и днес. Умереният субконтинентален климат пак ще се гърчи под горещ пустинен суховей… Бани, басейни – забрави! Крийте се под сенките! И чао засега с НРБ табела от горещи младини : „СЪБЛИЧАЙ СЕ БЪРЗО И ДРУГИТЕ ЧАКАТ СВОЯ РЕД!”

На снимките: Кадри от комедията „Любимец 13” (1958). Режисьор: Владимир Янчев. В ролите : Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Любомир Бобчевски, Елена Хранова, Пенчо Петров, Георги Карев, Петко Карлуковски и др.
Момчил ПОПОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар