Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

неделя, 17 септември 2023 г.

Да се премахне зловещата статуя на София

На корицата на предишната ми книга за София от 2007 г. някой беше лепнал това зловещо стърчило. На същото мнение съм и затова подкрепям разумното искане на гражданите.

Протест в деня на София - 17 септември, проведоха група граждани, които искат да бъде премахната статуята на София, защото напомня на смъртта. Мотивите им са, че черните дрехи са траурно облекло, в дясната си ръка статуята държи погребален венец, в лявата си ръка държи монети, с които по традиция се затварят очите на мъртвите. Върху ръката на монумента е кацнала кукумявка – птицата на смъртта в българската народна традиция, върху лицето си статуята носи златна погребална маска – като в древната тракийска традиция, предаде Нова ТВ.

Според противниците на скулпурата тази статуя от кръста надолу физиологично не отговаря на жена и не може да бъде статуя на Света София, премъдрост Божия, на чието име е кръстена столицата ни.Техните искания са след като бе премахнат паметника “1300 години България” до НДК, да бъде премахната и статуята на Света София от центъра на столицата.

Припомняме, автори на монумента, облицован в тъмен гранит, са скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов. Статуята на София е издигната при мястото, където в античността е била главната западна порта на града. Най-вероятно през тази порта на 9 април 809 г. – Великден е влязъл хан Крум. По-късно тук е средновековната църква Свети Спас, където е обесен от турците и погребан от софиянци Киро Геошев, един от 4-мата софийски книжари, дали живота си за освобождението на България от османско робство. През комунистическия режим на мястото, където днес е монументът, е издигнат паметникът на комунистическия вожд и идеолог Владимир Ленин, премахнат през 1991 г.

Източник: factor.bg , 17 септември 2023

1 коментар:

  1. Като историк на българското изкуство намирам, че изобщо не разбирате от паметници и технологии. Статията на Чапкънов изразява идеята за София като древен град с минало. Това не е светицата, а патрона на града Улпия Сердика. В ръката си държи венец на славата, на рамото й е кацнала птицата на мъдростта, защото си мислим, че София е и мъдра, за да оцелее толкова векове. Статията е от бронз, а не от гранит и препраща към наподобява ето на древната хризелефантинна техника, макар че тук липсва слонова кост.Ето защо лицето й не е погребална маска, както невежите го тълкуват. Скулптурата е в унисон с класицизма на околните сгради. Там светици не върви да има, защото няма и византийска традиция за скулптура. Спирам дотук, защото явно някой пак не си знае уроците за миналото...

    ОтговорИзтриване