Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

вторник, 20 октомври 2009 г.

Чернобил, 2004


Президентът на Франция Саркози на срещата си с Премиер – министъра Борисов преди дни в Париж на три пъти е споменал името Чернобил. Двайсет и три години след трагедията... Явно, Европа още дълго ще таи ужаса от летящата из облаците бавна смърт.
Три- четири месеца след експлозията на атомната електроцентрала през 1986 г. бях в Киев (Украйна), но чак през 1990-та публикувах какво видях и усетих тогава.
http://liternet.bg/publish22/m_popov/eros/intimno.htm
Какво е Чернобил в момента разказва и показва със снимки едно момиче на...мотоциклет – Елена Филатова. В действителност това е обиколка в най- огромния и зловещ музей на комунизма в света.


16.10.2004 г., Елена ФИЛАТОВА:


Карането на мотор е голямото ми хоби. Карам през целият си живот и съм притежавала различни мотори. Последният ми е голямо Kawasaki ZZR 1100 спортно-туристически мотор, познат още като ZX-11. Бърз е като куршум и удобен за дълги пътешествия. Пътувам много и една от любимите ми посоки е през отровената от радиация, тъй наречена чернобилска "мъртва зона".

Тя е на 130 км от дома ми. Защо любима? Защото човек може да кара из нея с часове и да не срещне нито една кола, да не види жива душа. Хората са напуснали, а природата процъфтява. Има красиви места - гори, езера. Няма новопостроени пътища, но тези от 80-те години са в сравнително добро състояние.
Думата Чернобил плаши до смърт хората тук. Ако кажа на някой, че се разхождам в "мъртвата зона" ,... досещате се какво ще чуя. В най-добрият случай - "Ти луда ли си?". Баща ми казва, че хората се страхуват от нещата, които не познават. Той е ядрен физик и казва още, че от всички опасни неща, се сеща само за едно, и то е карането на моя мотор на пета или шеста скорост. Баща ми и екипът му работят в "мъртвата зона" през последните 18 години. Те провеждат изследванията си от деня, в който стана ядреното бедствие. Останалите от екипа са микробиолози, лекари, ботаници и др. Бях на 7 години тогава и когато стана инцидента баща ми изпрати мен и сестра ми с влак при баба. Баба живее на 800 км от тук и той не бе сигурен дали и това е достатъчно далеч, за да сме в безопасност. По онова време управниците ни бяха комунисти, които запазиха в тайна инцидента. Хората започнаха сами да се досещат и истинската паника настъпи 7-10 дни по-късно. Баща ми каза, че облъчването през тези първи 10 дни е било толкова силно, че еднодневен престой в Киев се е равнявал на 1 година живот в Чернобил сега. Картата показва нивото на радиацията в различните части на мъртвата зона. Обнових я за местния мото клуб на 21 февруари 2004.


На теория, радиацията ще се задържи в Чернобилската област през следващите 48 000 години, но в действителност първите хора, трябва да заселят областта след около 900 години. Тогава най-опасните елементи ще са изчезнали. Техният период на полуразпад е 300-900 години. Предполагам, че през идните 100 години ще открият някакъв метод за неутрализиране или изчистване на радиацията. Ако нашето правителство финансира науката както сега, няма да можем да се оттървем от това и ще трябва да изчакаме тези 900 години докато радиацията изчезне от само себе си.

Кой може да изчисли броя на хората умрели от радиацията? Никой, дори и приблизително. Някои казват около 400 000, други около половин милион. Баща ми казва, че те преувеличават и до момента са между 80 000-120 000, но ще бъдат повече, защото хората ще умират в следващите 50-70 години. За това пък е лесно да се изчислят материалните загуби. За страна, току що извоювала независимостта си, те са катастрофални.

Пълният текст и още снимки на адрес:
http://ide.li/article440.html

Още от Елена ФИЛАТОВА:
http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/index.html

Из статията: Чернобил уби хиляди българи
Юлиан ЧЕРНЕВ, Соня ЛАЗАРОВА

РАВНОСМЕТКАТА:

ПЪРВИ СМЕ В ЕВРОПА ПО ЕФЕКТИВНА ДОЗА ОБЛЪЧВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО!


Изхвърлените радиоактивни елементи завинаги ще представляват опасност за човешкия организъм.
Изследванията сочат, че сумарната радиоактивност, отложена през май 1986 г., е по-висока от стойностите през "чист" период, както следва: 90 до 1400 пъти в Северна България, 340 до 1700 пъти в Южна България, 1300 до 31 000 пъти в планинските райони. По степен на замърсяване България се нарежда на пето място в Европа (ако не броим Украйна, Беларус и Русия), след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. По ефективна доза облъчване на населението за първата година обаче България е на първо място в Стария континент заради липсата на информация, а оттам и на адекватни предпазни мерки.
По данни на МАГАТЕ храните и водата във водоизточниците са били радиоактивно облъчени от кратко живеещи радионуклиди, половината от които съставят изотоп на йод 131. По мнение на други специалисти втората половина представлява радиоактивен цезий 135 (около 40 процента) и стронций (около 10 процента от общото количество).
Доколкото последните два елемента са значително стабилни, с период на полуразпад няколко милиона години, може да се каже, че на практика те завинаги ще представляват опасност за човешкия организъм, който има способност да ги акумулира в себе си. Стронцият например се натрупва в костите на човека, а цезият - в мускулната тъкан.
У нас и в страните от Източна Европа от 1986-а насам се наблюдава прогресиращо влошаване на здравословното състояние на населението. Увеличила се е заболеваемостта от левкемия, броят на спонтанните аборти и броят на родените с тератогенни дефекти деца.

Пълният текст на адрес:
http://www.blitz.bg/article/2015

Няма коментари:

Публикуване на коментар