Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

вторник, 6 октомври 2009 г.

Лайпциг - Музей „Кръглия ъгъл”, 2008



Мирна демонстрация в понеделник, октомври 1989 г., Лайпциг

Лайпциг – градът на мирната революция от 1989 г. Тук има много паметни места, свързани с този период. Например, в бившата сграда на „Щази” е разположен музей, посветен на работата на министерството на държавната сигурност на ГДР.

През есента на 1989 г. Лайпциг заедно с Дрезден, Магдебург и Берлин е място за провеждане на мирни демострации против социалистическия режим в ГДР. Те се провеждали всеки понеделник под това название и вече са в учебниците по история.
Жителите на Лайпциг в продължение на месеци се събирали мирно, със свещи в ръце пред градското управление на министерството на държавната сигурност ( или както е придобило печална известност – „Щази”). На 4 декември 1989 г. се случило това, към което те се стремяли толкова дълго: демонстрантите превзели зданието, а социалистическата служба за сигурност прекратила съществуванието си.
Този исторически момент положи началото на процес (продължаващ и до сега) по разследване и осмисляне дейността на Щази, а така също и на нейните престъпления. Стааите и сейфовете на целия пети етаж на „Кръглия ъгъл” – именно така се казвала тази историческа сграда в началото на миналия век, били запечатани. Сградата „Кръглия ъгъл” в Лайпциг е била и си остава символ на преследванията и репресиите от времената на ГДР.



Паметната плоча на входа

В коридорите се усеща характерната миризма на линолеум и стари хартии. Помещенията, в които е разположен музеят, са оставени в оригиналния си вид, както са заварени, без изменения.



Служебна стая с портрет на Ерих Хонекер на стената

Постоянната изложба „Щази – власт и баналност” заема 12 стаи. Тя е посветена на историята на министерството за държавна сигурност, а това означава и социалистическата диктатура в ГДР – режимът, който с помощта на Щази лишавал гражданите на страната от техни основни права, намесвал се в личния живот, подтискал свободата на словото и мненията, нарушавал тайната на кореспонденцията...



Инсталация за парно отопление, използвана за укриване на писма

Четиресет хиляди експоната демонстрират своеобразната азбука на Щази : от вербуването на агенти и нещатни сътрудници (A - "Anwerbung") до килиите – единочки в следствения изолатор (Z - "Zelle"). „Методите на работа” били изострени, а идеологията – човеконенавистна...
Във витрините могат да се видят най- различни подслушвателни устройства и „бръмбари”, филми със записи, униформа, камера за скрито наблюдение, оборудване и предмети за маскировка. Всичко това е допълнено от фотографии и оригинални документи от Лайпциг.



Приспособление за подслушване през стена

„Кръглият ъгъл” е един от малкото музеи в Германия, които са разположени непосредствено в бивши помещения на министерството на държавната сигурност на ГДР и са оставени в напълно автентичния си вид. Именно това позволява съвсем осезаемо да бъде предадена атмосферата на притворство, недоверие и доноси – психологическата злост, излъчвана от Щази.
Тежки са били и условията при задържане под стража. Това е демонстрирано чрез реконструкцията на килиите в следствения арест тук.
Част от експозицията е посветена на смъртното наказание, въведено в Германската демократична република през 1960 година (!). В Лайпциг бил центърът за изпълнение на смъртни присъди. Това зловещо място също може да се посети.
Учредител и домакин е обществена организация – Гражданския комитет „Лайпциг”. Музей „Кръглия ъгъл” работи всеки ден от 10 до 18 ч. Входът е свободен. Намира се на адрес:
Dittrichring 24
04109 Leipzig.

Виктория фон Готберг, Дойче Веле


Снимки: DW, Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар