Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

неделя, 28 февруари 2010 г.

ОРЛИТЕ - ЗАТОЧЕНИЦИ, 1880


Това е оригинална фотография на каторжници от Диарбекир, съратници на Васил Левски в национално-освободителните борби. Комитите са истински, в средата е Иван Арабаджията. Правена е като възстановка няколко години след 1878 г., за да остави документална драска в историята. Не съм я срещал в учебниците по история. Канцеларските мишки с лачени чепици явно са решили, че може да я пъхнат някъде за цял век напред. Там, където пъхнаха и националната ни свяст...

На старата снимка са малка част от българските герои, заточеници в Мала Азия. През 1878 г. тук, край днешния Орлов мост, тържествено са посрещани българските орли – закрилници на народа. Затова още през 1891 г. признателните им градят мост – паметник.


Поправете ме, ако греша, но през годините, откакто Орлите станаха възел на авто- какафония и еко-безумство (сиреч: повече от 30), не съм чувал някой да е поднасял венец на паметника „Орлов мост”. А сигурно има и хора, които и не подозират чия съдба се крие зад силуетите на величествените метални птици ...

= = =
Фотографията “Заточеници” е заснета в ателието на Димитър А. Карастоянов - София, около 1880 г. Пази се в Централния държавен архив на България в столицата.
На фото- възстановката “Заточеници” са арестувани и заточени въстаници след потушаването на Априлското въстание - 1876. От ляво на дясно: 1.неизвестен четник, 2.Димитър Тодоров - Димитрото, четник от четата на Христо Ботев, 3.Иван Атанасов - Арабаджията, близък съратник на Левски, деец на Съединението, 4.Продан Тишков Проданов - Чардафон, опълченец, участник в Руско-Турската война, деец на Съединението.

12 коментара:

  1. Добре е , че има хора като г-н Попов,
    които знаят историята на София и напомнят на
    поколенията за националната ни свяст.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. само бегла поправка - това не е историята на София. Това е история на България. Иначе по тази логика на Шипка трябва да има селска вечеринка

      Изтриване
  2. Благодаря за информацията.Хубаво е ,че има хора като вас.Само ако може сложете опция за увеличаване на шрифта , че е много дребен.

    ОтговорИзтриване
  3. Down the memory drain, както казваше Джордж Оруел...

    ОтговорИзтриване
  4. Имаше един вестник - Вестник за жената, може би се казваше и в него винаги имаше статии из миналото на София. Но за съжеление изчезна този вестник.

    ОтговорИзтриване
  5. Уважавам хора,които имат чувство за историзъм!Признателен съм за написаното!

    ОтговорИзтриване
  6. Какво вдъхновено достойнство и колко житейска сила има в това да познаваш своята, на града, на столицата, на държавата и на народа си, история!Поклон на днешния Ден на будителите, пред всички, които с душа и ум поддържат сетивата ни будни за това!

    ОтговорИзтриване
  7. можем да се хвалим само с миналото си

    ОтговорИзтриване
  8. Анякой знае ли защо от едната страна на моста пише 1891 а от другата 1981_

    ОтговорИзтриване
  9. Орлите-Заточеници!Прекрасен символ!Странно е,че няма паметна плоча,която да обяснява повода за изграждането на този емблематичен за гр.София и в случая за България мост!По повод на въпроса на "Непознатия" си спомням ,че по случай 1300 г. от създаването на Дунавска България,моста беше реновиран,като беше разширено разстоянието между двете му крила,съобразно новите пътни условия и за това освен 1891г. е отбелязана и 1981г.!Все пак не са написали 681г-1981г.!

    ОтговорИзтриване