Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 3 юни 2011 г.

Пра ЧОВЕКЪТ ОТ СЛАТИНА


При изкопни работи в кв. „Гео Милев” през 1950-те строители се натъкват на останки от древно селище. Археолозите регистрират и датират находката: селище от неолита (новокаменната епоха). Появяват се и първи научн съобщения и публикации. Ето какво четем в юбилейна книга „София 1878 - 1958”, стр 65:

«Известно е, че в околностите на София – при Курило, Илиянци, Кремиковци и другаде са открити следи от живота на човека от неолита. Напоследък обаче неолитно селище се откри за пръв път в чертата на града. В района на студентския квартал изкопите за строеж се натъкнаха на останки от жилища, изградени от омазани с глина колове, замазки на огнища и разнообразни лепени на ръка глинени съдове. Обследването на мястото показва, че тук имаме една селищна могила, разположена на левия бряг на Слатинската река. Селището е заемало твърде обширно място. То е засега най-старото поселение в София – от ІІІ-то хилядолетие преди Новата ера.», Магдалена Станчева.

Два- три скромничко поднесени сензационни факта: че София («в чертата на града») е на възраст около 5000 години, че София, като жив и в момента град, е средище на най-древни цивилизации, че в София е открита най-старата строена къща (а не жилище в пещера) в цяла Югоизточна Европа.

Но по това време София е в рамките на т.нар. Съветски блок, строи безгрижно и устремено  комунизъма и... По-висок и по-стар връх на цивилизацията от петолъчката на Кремъл не може да има и просто... няма. Археологическото събитие благосклонно е притулено, а научният интерес откъм Европа и света е покрит с розови недомлъвки.

Идва годината 1985-та. Екип на проф. В. Николов прави спасителни разкопки на селището от новокаменната ера на левия бряг на Слатинска река. Оказва се, че праселището в столицата на България е с огромни размери – заема 80 декара площ! Културните пластове са с дълбочина 3 метра и пред иследователите се разкриват общо 5 строителни хоризонта, сиреч още по-дълбоко и назад в древността.

През 1987 г. най- древното селище на територията на София е датирано, че е съществувало 6000 години преди Христа (ранен неолит)! Като добавим 2000 години цивилизация след това, се оказва, че София е град на 8000 години!

На площ само от 1,5 декара (колкото са разкопките от 1985-87 г.) са установени местата на 9 къщи в две успоредни редици. Строени от плет и кал на 5 до 15 метра разстояние, те били изпичани още по време на градежа. Четири от жилищата били доста добре запазени. Археолозите вадят на повърхността и целия бит и поминък на хората от ранния неолит: над 50 каменни брадви и тесли, брусове, точила, над 120 кремъчни ножове, стъргалки за кожа - 70, пра-сърпове за жътва и косене, 98 мелници за жито (хромели), тежести за тъкачни станове, лъжички.... Цял музей, с който би се гордяла всяка цивилизована столица...
В една от пра-къщите археолозите открили и челюстна кост от млад мъж, 18- 20 годишен. А на терена – и още две запазени погребения: на 19-20 годишен юноша с ръст около 1,73 м , и на 16-17 годишна девойка, висока около 1,55 м. Момичето се срещнало с вечността в нетипична за ранния неолит «жабешка поза» - седнало , със силно разтворени колене и с глава, насочена нагоре. Може би изобразявайки богинята-майка? Или пък обяснение защо местността тук от древни времена е наричана Русалиите (русалки)?

Така и праЧовекът от Слатина, живял в София преди 8000 години, станал съвсем реален и достоверен.

За последните 20-тина години освен че находките са запазени и някои показани тук-таме, може да се каже, че праЧовекът от Слатина отново е забулен в тайнства. Добре, че са наяве публикациите на проф. В. Николов, Кунка Григорова и Емилия Сиракова – археолозите, осъществили разкопките от 1985-87 г.
В момента на терена, който е до или във рамките на академичното градче на БАН в кв.«Гео Милев» цари погром и зелено спокойствие.

При добра воля и наличие на някаква мисъл тук може да се съгради парк – музей на неолита. Хората да идват и да се дивят на находките, а децата да подвикват:”Мамо, виж – Човекът от Слатина! Живял е в София преди 8000 години.”... Пътувал съм, видял съм, затова писах.


Руини от бараките на археолозите на територията на най-старото селище в София, 2011 г.

Горе: В колажа е използвана фигурата- реална възстановка на Човека от Алпите. Откривателите му в топящи се ледници на Австрия, го нарекоха Йоци, живял е преди 5300 години и е пра-пра-пра внук на Човека от Слатина.

Текст и снимки:
Момчил ПОПОВ

1 коментар:

  1. Днес бях на мястото... Жалка картинка... Обрасло сякаш човешки крак не е стъпвал там от поне 40-50 години, но боклуци - колкото щеш. Мисля, че е прието да ги наричат "нерегламентирани сметища"; стълби, които водят наникъде. И тази абсурдна ограда откъм булеварда само разпалва въображението - сякаш може нещо да се види в този къпинак и трънак... Голямо разочарование ми беше, а очаквах нещо изключително, поне от ранга на значимостта на откритието за науката... Прав сте, казвайки, че там може да се отвори тематичен парк с възстановки и модели... Това може да носи приходи и то не само във валута, но и в самочувствие и гордост за нас и децата ни, в международен престиж за София и България. Но за това трябват инвестиции, а нашите политици "инвестират" само в избори по 2 пъти годишно, а бизнесмените - в това, да се обогатяват още повече. Никой не мисли за другото... Поздрави за материала Ви! Дано някой от "имащите" го прочете и се трогне... На какво друго да се надяваме?...

    ОтговорИзтриване