Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 17 юни 2011 г.

Музеят на тоталитарното изкуство бил почти готов


Вицепремиерът и министър на финансите Симеон ДЯНКОВ в предаването „Денят започва” на Българската национална телевизия, 14 Юни 2011:

„ ... Музеят на тоталитарното изкуство също е почти готов. До месец-два ще е готов. Там освен самия музей вече има и прекрасна сграда за Министерство на културата, където ансамбъл "Филип Кутев" ще се помести и много други... Там цената е някъде също около четири и половина, пет милиона лева. Изцяло държавен бюджет.”

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0239&n=750&g=

Някой да е чувал някъде да е обсъждано какво ще има в този музей, как ще бъде подреден, на какви периоди и събития ще бъде акцентирано, кой ще се грижи за него, кой ще го ръководи и как ще отговаря пред децата, обществото и света как е представена информацията?

То тухлите, дюлгерите и процентите са лесни – пак ние сме си ги платили („Изцяло държавен бюджет.”) За изгорените души на цели фамилии, за мъчениците на ХХ век кой ще разказва?

Например в Берлин, в музея – бивша цитадела на тайната полиция ЩАЗИ, учениците ги развеждат бивши политически затворници от комунизма.

В софийския музей може би вече са предвидени за нагласяване верни бивши членове на комунистическата партия?! Нали е само „музей на тоталитарното изкуство”, а не на комунизма в България? Има резон...

На снимката: Неизвестен автор е оцветил фигурите на Паметника на съветската армия в София като известни герои - Дядо Коледа, Супермен и др. Под фигурите е написано "В крак с времето". (Вести.БГ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар