Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 20 юли 2012 г.

Простреляната икона на св.Георги в Мърчаево

Началото на 20 в. местното население съгражда храм, посветен на св.Георги, като покровител на множеството войници, участвали в Освобожденската и последващите войни и чиито паметници красят черковния двор. Храмовата икона на Св.Георги Победоносец е зографисана изкусно и поставена над  църковните двери.

Там с течение на времето почват да се събират младите мърчаевци и да търсят молитвеното ходатайство на светията.

Една вечер през атеистичния режим, партийният секретар като минавал покрай храма, се ядосал, че младежите се събират там и като извадил пистолета си, кощунствено почнал да стреля по иконата на Св.Георги... Изпразнил  пълнителя си в нея. След около пет години той ослепял, останал без крака и живеница прояла тялото му преживе, като не могъл да намери изцеление никъде.


Иконата на св.Георги стои над мърчаевския храм и до сега. Там все още всяка вечер се събират местните младежи и девойки, които по молитвеното застъпничество на светията разчитат Бог да им намери достоен партньор в живота. Много са случаите, при които след молитва пред светеца, Бог помага за успешна женитба и спасява почти разтрогнати бракове. Дупките от куршумите също седят там - в чудотворната икона, за да се помни на какво светотатство е способен човек, като се опълчи Богу. И какво го постига.

Тази чудотворна 100-годишна икона днес се нуждае от реставрация. Местния свещеник моли всеки, който има жива връзка с Бога и радее за християнските светини, да помогне с парични средства за реставрацията, като се утешава и услажда с библейските слова на Псалмопевеца:
 ”Възлюбих, Господи, благолепието на Твоя дом”. Бог да благослови и пази всички по молитвите на Св.Георги и им въздаде според вярата  и делата им.

Източник: marchaevo.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар