Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

събота, 28 юли 2012 г.

ЛИМОНАДИ, КАКАО-ШАО, ВЕРМУТЪ – 1925

- Домашни рецепти „за хора отъ средна ръка, които не могатъ да държатъ готвачка” събрани отъ Теодора ПЕЙКОВА в Готварската книга на списание „Економия и Домакинство”, София – 1925 г.

„Светилника на семейното щастие се запалва въ кухнята.” (Отъ  авторката)

Лимонади, меланжъ, оцетъ и др.
1.Лимонада.
На всяка бутилка вода се взема половинъ лимонъ и 70 гр. захарь. Лимона се нарязва на много тънки колелца  и  се туря въ голямъ  съдъ съ необходимото количество захарь. Водата се възварява и както е гореща се налива върху лимона и се закрива сь платно. Следъ като престои 12 часа на хладно място, се прецежда, налива въ бутилки и затваря. Следъ няколко дена лимонадата е пенлива. Държи се на хладно място.

2.Лимонада другъ видъ.
Тънко нарязани парчета лимонъ се пущать въ вода и имъ се прибавя толкова захарь, че на всяка бутилка вода да се падне 1 трета чаша захарь и 1/2 лимонъ, следъ което се прецежда; налива се въ фаянсовъ съдъ, покрива се съ платно и се оставя до 12 часа на хладно място. После се разлива по бутилки, заливатъ се съ смола и се оставятъ въ ледъ.

3.Лимонада.
Ще посочимъ две общодостжпни лимонади, които винаги могатъ да сe приготвятъ   отъ всяко домакинство. Взема се  40 гр. захарь и се счуква на прахъ, 4 грама сода бикарбонатъ  и  няколко капки лимонена   есенция. Когато  искаме  да  си  направимъ  лимонада, този прахъ се изсипва въ бутилка и му се прибавя 4 гр. Счуканъ лимонтозу. Залива се съ вода. Бутилката веднага се затуля добре. Содата се разлага и образува въглена киселина и дава на лимонадата възкисълъ вкусъ и пенливость.

4.Лимонада отъ сухъ портокалъ.
Размътва се 5 гр. лимонена киселина, 15 гр. портокалева есенция и 125 гр. захарь. Когато искаме лимонада, лъжичка отъ тази смесъ туряме на чаша вода.

5.Ябълчна вода.
Нарязватъ се на тънки парченца кисели ябълки, лимонена кора и захарь по вкусъ. Турятъ се въ стъкленъ съдъ, заливатъ се съ връяла вода и се оставятъ да престоятъ 2 часа покрити. Може да се употребява гореща или студена.

6.Крушова вода се приготвя както и ябълчната.


Ликьори, напитки и др.

30.Какао-шао. (Ракия отъ какао).
Въ 1.500 кгр. чистъ спиртъ се накисва 150 гр. какао. Оставя се да кисне 8 дни. Прецежда се, прибавя се 80 грама размита въ малко вода захарь и 3 гр. ванилова есенция. Филтрира се презъ филтрирочна хартия, която се купува отъ аптеките и дрогериите. Хартията се туря въ хуния, като се внимава да не се скъса и презъ нея прецежда, докато се получи бистра течность.

31.Вермутъ.
Взема се З грама жълта кинкина, 1 грамъ ревенъ, З грама кори отъ горчиви портокали, 2 литри бяло вино. Всичко се нарязва на парченца, пуща се въ една бутилка, залива се съ виното и се оставя да кисне на умерено топло място 8 дни. Бутилката се запушва. Следъ изтичането на 8 дни, течностьта се прецежда презъ попивателна хартия. Вермута може да се пие съ сода.

„Економия и Домакинство”, София – 1925 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар