Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

понеделник, 6 август 2012 г.

ВИНКЕЛО С КАСКЕТО ОТИВА ЗА СКРАБ

-Нека да е хаирлия! Таз година Винкело пред НДК, догодина – Шмайзеро с каскето пред Университета...

В тая кошмарна жега взех да благославям на граовски при сблъсъка и с таз неожиданна новина:

НАЙ-СЕТНЕ МАХАТ ГРОЗОТИЯТА ПРЕД НДК

Демонтирането на отдавна отреченото от обществото недоразумение, наречено паметник "13 века България", този път май наистина ще се случи

Тази седмица най-сетне започва свалянето на отдавна отречения от обществото паметник "13 века България" в градината пред Националния дворец на културата (НДК).
Главният архитект на София Петър Диков обеща пред журналисти, че ще бъдат свалени тонове - металната конструкция, оградата и седем бетонни панела.
Демонтирането на недоразумението, издигнато по каприз на някогашната принцеса на комунистическия режим Людмила Живкова, щяло да струва малко над 70 хил. лв. вместо първоначално предвидените 90 000.
"В договора с фирмата, която ще демонтира конструкцията, е заложено, че металът, който бъде свален, ще бъде предаден за вторични суровини. Средствата от това ще влязат в общинската хазна", съобщи Диков.
По предварителни данни се очаква да бъде демонтирана над 1000 тона метална конструкция.
Дали паметникът пред НДК ще остане, това ще решава обществото, обяви преди месец за пореден път кметът на София Йорданка Фандъкова. За нея най-важното в момента е той да е безопасен.
Операцията върви паралелно с големия ремонт в порутения подлез пред НДК, от който ще се влиза в новата станция на метрото.
Столичната община е подготвила и проект за цялостен ремонт на градинката пред НДК. Освен нови настилки се предвижда изграждане на поливна система, алпинеуми и детски кътове.
Главно с европейски пари от програмата "Регионално развитие" ще бъде извършена  реконструкцията на бул. "Витоша" от ул. "Неофит Рилски" до ул. "Алабин". Ремонтите трябва да започнат идната пролет.
А първата част от обновяването на бул. "Витоша" - от бул. "Патриарх Евтимий" до "Н. Рилски" - ще е готова до края на този месец.
Дискусията за премахването на паметника - един от символите на социалистическата грандомания - продължи години.
Скулпторът проф. Валентин Старчев е автор на ефектните и въздействащи скулптурни групи. Техните достойнства не подлежат на съмнение. Отдавна се знае че заедно с главния архитект на София и с други представители на изобразителното изкуство и на архитектурата скулпторът е готов с идея как по нов начин да бъдат експонирани работите му.

Източник: VESTI.bg
06.08.2012

Няма коментари:

Публикуване на коментар