Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 4 януари 2013 г.

АС- ПИЛОТ ОТ БИТКИТЕ НАД СОФИЯ Е НА 97 ГОДИНИ ДНЕС

355 ЛЕТЦИ НА НАПАДАТЕЛИТЕ СА СВАЛЕНИ И ПЛЕНЕНИ
Атанас Матев от 3/6 орляк е от храбреците – авиатори, защитавали столицата редом с кап. Списаревски през зимата на 1943-44 г.

Из Фейсбук-страницата
„Български исторически календар”:
Тази вечер в рубриката "Заветът на нашите предци" ще Ви представим един български герой, защитавал небето над България по времето на Втората световна война. Името му е Атанас Матев и е дядо на нашия почитател Николай Станчев. Атанас Матев е бил в 3/6 орляк и е единственият все още жив свидетел на тарана на кап. Димитър Списаревски! Днес Атанас Матев е на 97 години.
28 декември 2012 г.

СВАЛЕНИ И ПЛЕНЕНИ СА 355 ЛЕТЦИ НА ПРОТИВНИКА

Чарлз ЛАНИУС, Военен кореспондент на
National Broadcasting Company, 1944-45 г

Наблюдавах как Червената армия нахлу в разрушената от войната София, България, в 14,10 часа на 16 септември 1944 година. Престоях в България осем месеца, за да видя какво става в тази окупирана от руснаците страна...
Южното крило на Народния театър „Иван Вазов” след бомбандировките /Фото: Никола Стоичков/
....
Малко по-късно започна да се проявява силна реакция срещу Съветския съюз и поставеното от него правителство. Българите очакваха либерално демократично управление, излъчено от народа, но вместо това получиха комунистическа диктатура. Пряк политически резултат бе, че започнаха да гледат към САЩ повече от когато и да било преди. Имаха достатъчно лош опит от фашизма и не искаха комунизъм. Мислеха, че Съединените щати ще им помогнат да станат демократична страна. Руснаците и комунистите обаче бяха добре осведомени за тази тенденция и започнаха усилено да пречат и подбиват престижа на Америка.

Първа възможност за това им се удаде, когато от Турция дойдоха четирима американски военни да търсят и освободят американски летци от свалени в България американски самолети. Възглавявана от поручик Хари Харпър, групата свърши отлична работа. Само за три дни 355 американски офицери и войници бяха на път за Турция. От Харпър и подчинените му зависеше да бъдат открити и други американски военни в провинцията. Една вечер обаче руски поручик им заявил, че не са желани в България. Харпър протестирал пред руския комендант, но той им дал 24 часа да напуснат страната. Британската мисия, оглавявана от Харолд Гибсън, получила същото нареждане.
Поручик Харпър искаше да остане с риск да бъде арестуван, но полковник Гибсън бе загрижен да не се предизвика международен инцидент. Затова към шест часа вечерта двете мисии с 15 автомобила се срещнаха пред хотел “България”. Съветските представители задържаха потеглянето им с два часа, за да не разберат софийските граждани какво става. След това, придружени от руски конвой, мисиите потеглиха за Турция. Стотиците българи, станали свидетели на това престъпление, с право бяха слисани – нали руснаците, британците и амеиканците са съюзници? На следващия ден това събитие с добавки и украшения бе публикувано в българската преса.

Из статията "Аз видях как руснаците завладяха България"
Пълният текст:
http://www.glasove.com/az-vidyah-kak-rusnatsite-zavladyaha-bulgariya-20678#.UOUctctEHvA.facebook

4 коментара: