Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

събота, 23 март 2013 г.

МОДА ЗА СОФИЙСКИТЕ ГАМЕНИ, 1964

Напътствия- порицания към момичетата с „тънки крака и островърхи колене” от вестник „Вечерни новини” - Орган на Градския комитет на Българската комунистическа партия 

 "ВИНОВНА ЛИ Е МОДАТА?”
Специалистът ще отговоря веднага: „Няма лоша мода, има лош вкус". Мо же и да продължи в тази насока, че нищо не е толкова масово н общо, колкото  модата, и че нищо не е по- индивидуално от начина, по който всеки човек избира и носи облеклото си.

Точно според този индивидуален начин на избор и вкус едни хора се обличат умерено, без да бъдат далеч от модата, а други може да се накичат с всички пъстрила на модните крайности,

Да споменем ли и за „езика" на облеклото, който издава понякога  по един удивителен начин чертици от характера на човека, от морала, от културата, от вкуса му. Виновна ли е модата, ако момичето  с претенцията да бъде по последна мода е скъсило повече и от нея тясната пола на роклята или костюма, без да помисли за не твърде естетическата гледка на тънките си крака и островърхи колене, без да държи сметка за смешния товар от бухнала фризура върху мъничкото, тясно личице.

Какво да кажем за бретона на косите, плътен или разреден, който успешно покрива вече и веждите. Изпод естествения калпак очите трябва да изглеждат големи  загадъчни. И те са такива, защото не можете да ги разгадаете. Наистина, последна мода и като всяка мода кара да й се подража ва. Но нима ви задължава тя, без да размислите, да закриете откритото, младежко хубаво чело, ако дългият бретон ви прави  по-малко приятна?

Много жени носят панталони. Разбира се, съвременна, удобна дреха и за жената. Но малко са тези, на които той стои добре. Не се измъчвайте от мисълта, че не сте достатъчно съвременна, щом панталонът може да ви окарикатури.

Не остава далеч от модното момиче и младежът, който от любов към оригиналност е облякъл яркочервена риза и малко по- дълго сако (по последна мода) в едър пипит върху ковбойските панталони и с това е направил безвкусна комбинация от национален костюм и модно облекло. Нека споменем и спортната мъжка риза, изпъстрена с фирмите на западноевропейски къщи за червила с рекламния цвят под тях, или на_ризата с бутилките „кока-кола" и други в богато разнообразие от безвкусица, която смущава, безпокои, защото не говори добре за манталитета на младежа. Как може един мъж да се увлича по такива пъстрила, ако има добър мъжки вкус!
Кой  е  виноват?

Компания от „упадъчни елементи” – тумба, на пл. „Славейков” /горе/ и в “Парка на свободата”, София, 1959
Да отминем ли и една твърде претенциозна проява на мъжко кокетство - брадата като огърлипа - на съвременни позиции, която се мъчи да покаже известно превъзходство пред  голобрадите мъже. Знае се, че тя има далечен знатен произход. Достатъчно е да видим в народния театър „Ив. Вазов" - Иван Шишман и Самуил, за да я видим придружена с царска мантия, а по-късно в XIX в. с фрака, редингота и цилиндъра. Но това не значи, че една комбинация на съвременния мъжки костюм, на шлифера, меката шапка или каскета с изисканата брада-огърлица е нещо невъзможно, че няма красота в нея. Напротив, тя крие доста богата символика за този, който я носи, стига да умее добре да я одухотвори.

Иначе - изопачена, натрупана с китайски провиснали мустаци или други модни форми претенциозната мъжка брада възбужда не малко учудване, дори смях за естествения, непревзет зрител. Ако я видите пък у юноша, който с голямо старание е дръпнал тънка като връвчица огърлица под едвам наболата юношеска  брада, с явното желание да бъде нещо повече от другите, ще ви стане тъжно за изопачената младост, защото тя няма нужда от това труфило.

Съвременните хора търсят в модата хармония с начина на своя живот - искат удобната, практична, красива и елегантна дреха. Какво е виновна модата, ако вие не подобрявате постоян но вкуса си, ако не увеличавате естетическата си култура. Модните крайности остават за сметка на този, който ги допуска.

М. ТОМОВА
Вестник „Вечерни новини”, 13 ноември 1964 г.
Фотографии: Фамилен архив

Няма коментари:

Публикуване на коментар