Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

четвъртък, 14 март 2013 г.

КУЛТУРАТА НА КЮФТЕТАТА

Четвъртък, 14 март, 2013
С „крилата фраза” и някоя сълза на умиление бившият, изгонен от гнева на гладните министър на културата /както и цялото Правителство/ вчера предсрочно сдаде поста. На брифинг в министерството, тържествено и мъдро, под флаговете на България и Европа, от висотата на високия държавен стол държавникът извая фразата:

"Знаете, културата винаги е малко все така някъде след кюфтетата, но преди избори винаги е отпред, защото всички политици се снимат с хората на изкуството - много е важно."

Като помислиш малко над думите н култур-трегера, излиза, че преди избори е много важно къде политиците си слагат кюфтетата – отпред или отзад. Поне аз така го разбрах. За освирепелите от глад и мизерия нито дума. За тях са промоциите „Ако имаш лев – ядеш”...

Бившият на земеделието и храните пък съвсем ме остави без дъх. В подобна ситуация, в тържествена обстановка / по изгонването му/, в една от най-красивите сгради на Европейска България ветеринарният доктор обясни на заемащия поста професор, че... О, времена, о Български държавни стандарти, о хилави щастливи кокошки, инжектирани машинно с вода!... Че министерският стол е като... бръснарски стол. Сядаш, ху-у-баво те обръсват, подстригват те и най-накрая  „ти бият едно зад врата”... И се похвали, че е добре обръснат... От кого, как, къде? Поне по радиото, до което се кръстех, не се чу добре – на партия белот в селската кръчма или в някоя ловна резиденция на тънки еленови мезета, пъстърва и старо уиски... Не се разбра добре, ама ще се чуе.

Сутринта пък днес, пак по същата причина – глобален фалит на държавата и арогантно отношение към суверена, и 41-то народно събрание предсрочно си „би звънеца”. И се разпиля нанякъде, без нито дума „извинете”, „простете” или тем подобни глупости към доказано най-бедния и безработен народ в Европа... Тоя, който им даде хляба, хилядарките и кюфтетата през последните 4 години.

Е, ако спазим древната тракийска традиция, ще отпразнуваме Сирни Заговезни тая неделя като Обърнат ден – така са го наричали. И по тази логика, прекрасната ми прокламация  вече ще се нарича не „Културата на кюфтетата”, а „Кюфтетата на културата”... Съобразена с надробените и изядени по веднъж- дваж „мъдрости” на „елита”.  Запазил съм си в тефтера два кулинарни бисера от Първия ден на 41-вото Народно събрание. Те добре илюстрират психиката на родолюбците – кулинари от заминалата си вече обратно „народна депутация”...

Илюстрация: ЧУДОМИР, „Двамата от ТКЗС-ето”, 1963

ОМЕТОХА СИРЕНКИТЕ
Депутатската пържола - 65 стотинки, назначават ревизия

Сряда, 15 юли, 2009,
Стандарт нюз


Три часа разделиха първия и последния звънец на тържественото заседание на 41-вото народно събрание. То започна точно в 10 часа сутринта вчера. За пръв път в българската история след клетвата на депутатите прозвуча химнът и на България, и на Европа. В 13 часа новият парламентарен шеф Цецка Цачева сложи край на първото заседание, а след това депутатите се поздравиха на чаша шампанско.

Депутатите изядоха сиренките в бюфета на парламента. Прословутите солени бутерки срещу 45 стотинки свършиха първи вчера. Новите депутати не обърнаха чак такова внимание на сандвичите с луканка (1,20 лв.) и филиите с филе и кашкавал (1,80 лева). Никой от парламентаристите не се престраши да пие кафе или да обядва в ресторанта, докато траеше тържественото заседание. Готвачът на Народното събрание обаче се бе подготвил подобаващо. Той беше решил да посрещне новите избраници с богато пилешко меню - печено и пържолки на скара, както и куп салатки, повечето от по 65 стотинки. Прословутото депутатско кюфте удари 35 стотинки, а кебапчето - 68 стотинки. Сред десертите имаше торта "Гараш" и мляко с ориз.

ГЕРБ ще ревизират депутатското кюфте. Стотинките за деликатесите в бюфета и ресторанта втрещиха новите парламентаристи в деня на клетвата им вчера. "На фона на високите цени в заведенията из столицата тези тук наистина са повод за подигравките на хората", недоволстваха ГЕРБери. Дори депутати от страната бяха смаяни от ниските цени на сандвичите и блюдата в ресторанта.

"Не съм слизала в кафенето, но това, което ще направим при първа възможност, е да ревизираме договорите на бюфета и ресторанта. Трябва да се разбере на какъв принцип се стопанисват заведенията и защо цените им са толкова ниски. Това възмущава гражданите и ако има нарушения, ще бъдем безкомпромисни", обясни за "Стандарт" председателят на временната комисия за правилника на Народното събрание Искра Фидосова.

Вежди вдига паметник на кюфтето
Сряда, 15 юли, 2009

На шега новият министър на културата Вежди Рашидов съобщи, че ще прави паметник на депутатското кюфте. Мемориалът ще бъде с височина 4 метра и ще бъде издигнат в градинката на Народното събрание. Проектът ще включва и огромна вилица със забучено на нея кюфте, уточни с усмивка Рашидов.

Източник: Стандарт нюз
Вярно с оригинала: Момчил ПОПОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар