Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

понеделник, 30 декември 2013 г.

КУКЕРИ В АЛПИТЕ

Защо Крампусите "суровакат за здраве" с върбови пръчки?
"Какви са тия кукери около Санта Клаус? - попитах аз. "Не са кукери, а крампуси и са от свитата на Свети Николай!" - отвърна Тоня. Тя - от малко градче до разкошно езеро в Алпите, аз - в неизвестна орбита на БГ космическата станция "Изгубени в прехода". Това на деня след Никулден то.го. и пак на орбита де, ама чрез ФБ-то, до реброто и злобното око на топломера... "Ле-ле-е, тоя черния какви яки рога има-а-а!... Сигурно са от жена му, та гледа така свирепо?" - питам аз. А Тоня се смее: "Децата много го харесват..."
Търся в Световната е-библиотека... Ами, да- в Алпите и по Пернишко по студовете около Коледа бродят едни и същи космати същества - кукерите (или крампусите). В нощта на 5-ти срещу 6-ти Декември крампусите придружават Св. Никола, като (забележете) издирват непослушни деца да ги накажат с бой с върбови пръчки или поне да ги изплашат. А благият старец от своя страна на послушните деца раздава подаръци... Ако крампусите, недай си Боже, срещнат капризно дете, веднага мятат изплашения си "клиент" в чувал. Така до пещера или тайнствен замък, за да го хапнат на Рождественската трапеза... Малее-е-е! Нещо като кошмарът на Хензел и Гретел с клетката, вещицата и кокалчето през решетките... Иди, че не слушай родителите си! И това не само в Германия и Австрия, но и във фолклора на Словения, Чехия, Силезия, Унгария, Хърватия... Хайде още малко, и в България...
Интересното е, че учените посочват категорично връзката на демоничните същества - крампусите, с ритуала Сурваки в България, тоест - с кукерите. И с ритуалите по пречистването по време на „мръсните дни”, отредени за борба със злото, олицетворявано от "вампирите" и „караконджулите”. Започвали от Бъдни вечер и траели до нощта срещу Йордановден (Водици).
Вярвало се, че през нощите бродят нечисти духове и зли невидими сили, превърнати в животни – кучета, котки, диви коне или човекоподобни, наречени „караконджули”, „поганци” или обикновено „каракон”.
През тези дни жените не трябвало да работят женска работа, не перат,  не си мият главите и не плетат косите си, седенки не се правят, дори и мъжете не хващат никаква работа, защото ще ги гази каракон и ще ги сполетят болести. През нощта трябвало да се излиза със запалена главня огън, за да пази от злите сили  – „вампирите” и „таласъмите”.

Друго тълкувание свързва кукерите-крампуси с коледарите, които с песните си в Коледната нощ се опитват да прогонят силите на злото... Коледарите коледуват и сурвакат за здраве с дрянови клонки - накичени с пуканки и парцалчета или на голо. Оттам и наименованието "Сурва". И ужасно известният с кукерите си Фестивал в Перник в първите дни на Януари.

Крампусите в Бавария "суровакат" наред с върбови пръчки "за здраве" в нощта на Свети Николай. Който го е страх от караконджули, да не ходи на тържеството! Крампуси са с кожените дрехи и маски, а тези в сламените "възглавници" се казват Буцмани! Все от един дол дренки!...Само да им се мерне някое непослушно дете на природата...

С други символи и функции са натоварени мистериите на Белия кукер в Странджа, който пътува между 7-те свята. Със своеобразен фалически "жезъл" упражнява и сътворетелски "танци"... И автентичните български кукери по някои села и паланки и до ден днешен (не на фестивала "Сурва", а на мегдана) с прочистващи тялото и душата публични ритуали... И "небесните мъже" на бог Тангра, каквото означава "кукер" в Стара Волжска България... Но засега - толкоз... Да не уплашим децата съвсем. Весела Коледа и от Алпите!

Фотографии от "Сурва" - Перник, 2008: Гергана ПОПОВА, София
Фото, идея и реализация на Никулден, 2013: Antoaneta Wirtz ,  Германия

Няма коментари:

Публикуване на коментар