Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 4 септември 2015 г.

ОТКРИХА СЪКРОВИЩЕ ОТ МОНЕТИ ПОД „СВЕТА НЕДЕЛЯ“


Най-голямата колективна монетна находка, намирана досега при разкопки в Сердика - 2976 сребърни монети под тротоар насред София - По пари газим, най-бедни в Европа ходим ...


04 Септември 2015, София.
Под столичния площад "Света Неделя" археолозите  намериха 2976 сребърни монети, заровени в гърне с капак. 

Това е най-голямата колективна монетна находка, намирана досега при разкопки в Сердика, съобщи Столична община. Съкровището е събирано поне 100 години, най-ранните монети са тези на император Веспасиан (69-79), а най-късните - на император Комод (177-192).
Представени са почти всички императори и техните съпруги, дъщери или сестри от династията на Антонините – Нерва, Траян, Хадриан, Антонин Пий, Сабина, Фаустина Старша, Фаустина Младша, Криспина, Луцила.

Любопитна подробност е фактът, че върху стената на гърнето е издраскано името на последния притежател на това значително за времето си състояние – Селвий Калист, римски гражданин с гръцко фамилно име.

Находката се намира в Националния археологически институт с музей при БАН, където се извършва работата по нейната консервация. След това то ще бъде в Музея за история на София, който ще бъде открит официално на 17 септември. /БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар