Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

неделя, 1 май 2022 г.

КОМИТАТА БОГАТАШ

 Пра прадядо ми Патьо МЛЪЧКОВ от Копривщица е участвал в Априлското въстание 1876-а редом с Княгината и Бенковски 

Чак в зрелите си години, пътувайки между корените и листата на родословното дърво, разбрах, че един прадядо е бунтовник, „орел юнашка птица“ от 1876 г.

Патьо Млъчков, поборникът от Априлското въстание в Копривщица, а след освобождаването му от заточение на остров Родос - жител на нова София. Предприемач, търговец, комита, но и баща на 7 деца от два брака. На майка ми баба й се именува Зора Млъчкова, дъщеря на Панчо (Патьо) Няголов Млъчков (1838 – 1911).

Наистина, много пари направил като млад с труд и търговия !... Бившето пастирче от Средна гора за няколко години в странство се превърнало в богат търговец из Мала Азия и Северна Африка. След заточението и Руско- турската война 1878 г. Патьо се заел с изгодни покупки и продажби на недвими имоти в Драз махала - района между Владайска река и булевард „Дондуков“, древния римски път Via Diagonalis.

Горе, на кръстовището с ул. „Раковски“ на квартира пък живеел Алеко Константинов, родом от Свищов, който наел за адвокат.  

Ахнах, когато прочетох и чух спомени на негови потомци, че Патьо Млъчков е плащал със злато оръжие, униформи и каквото трябва за съзаклятниците.

Но за разлика от други български богаташи не останал в сянка по време на бунта. Клел се е тайно над камата, пищова и Светото писание в църквата на Копривщица заедно с Георги Бенковски и Райна Княгиня.

На бунт за национална независимост, за живот без вериги.

Георги-Момчил ПОПОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар