Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

вторник, 2 февруари 2016 г.

"ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ СТРАДАНИЯ”, 2016

На премиерата днес преди обед в БТА о. Паоло Кортези от Белене каза, че за него тази книга е равна на "Архипелагът ГУЛАГ" от Солженицин. Само че за България, и 20-ина години след като е чел за съветските кошмари, едва 14-годишен. Затова е избрал наистина мащабния повествователен труд на г-н Петко Огойски за първа книга от поредицата свидетелства за Концлагер "Белене"... И други лагери и затвори по време на Червения терор в България.
А Бай Петко се обърна към нас - редките странници от Дунавска БГ и други Българии по света, дошли да го почетат, с думите: "Братя и сестри, 40 години работя по тази книга. Каквото можах, събрах, за да се помни. Младите да знаят истината!"...
„Записки за българските страдания 1944-1989” е отпечатана за първи път през 1995 г. и има две последващи издания, последното от които е през 2009 г. и отдавна е изчерпано.
Новото издание е дело на „Културен Център Евгений Босилков” – Белене, ръководен от Паоло Кортези.
Католическият свещеник в Белене, който през 2014 г. създаде инициативен комитет за превръщането на бившия лагер „Белене” в мемориал, подема нова инициатива – издаване на мемоари на жертви на комунизма. Книгата на Петко Огойски е първата в тази инициатива.
Аз я имам и чета „Записки за българските страдания 1944-1989” още от 1995 г. Майка ми я купи тогава и ме зарече да я чета. Това изпълних... Четете и Вие! Отдавна трябваше да е в Христоматиите по Съвременна БГ литература... Ама още не е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар