Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

сряда, 11 май 2016 г.

ЗАЛА "ПРОФ. ПЛАМЕН ЦВЕТКОВ" В НБУ

Проф. Пламен Цветков, 1.02.2014

От днес, 11 Май 2016 г., аудитория 214, 1 корпус в Нов български университет - София, ще носи името на проф. Пламен Цветков, д.н. 

Департамент „История“ отбелязва делото на големия български историк и с представяне на т. 4 от 5-томната поредица на проф. Пл. Цветков „Под сянката на Сталин и Хитлер“, с лектори доц. д-р Веселин Методиев и проф. д-р Христо Тодоров.

В учебната зала 214 „Проф. Пламен С. Цветков“ ще бъдат изложени негови лични вещи, документи и материали, предоставени от семейството му и департамент „История“, свързани с неговия живот и творчество.

Проф. Пламен Симеонов Цветков (1951-2015) e един от първите преподаватели в департамент „История“ на Нов български университет - хоноруван от 1994 г., а от 2001 г. щатен преподавател. От 2002 г. е професор по нова и най-нова обща история в НБУ. Научните му интереси са насочени към политическата и дипломатическата история на България, Балканите, Европа и света през ХХ век, както и към ранната история на българите, и по-точно към проблема за тяхното потекло.

Автор е на повече от 20 монографии, книги и брошури; над 80 научни студии и статии; над 350 публицистични материала, като специално място в публикациите заема двутомната му работа по балканска история от българска гледна точка, публикувана в САЩ през 1993 г., двутомната история под наслов “Европа през ХХ век”, публикувана през 2002–2003 г. в НБУ.
Издадена е и поредица от книги на тема „Болшевизъм, националсоциализъм, фашизъм“, за средните и малките държави в европейската политика в навечерието на Втората световна война, както и трудовете „Народностно потекло и национално самосъзнание” и „Светът на мегамитовете” (изд. НБУ).

Последното му впечатляващо издание в 5 тома носи заглавието „Под сянката на Сталин и Хитлер“. Предстои отпечатването на последните два тома в издателството на НБУ.
Към 2015 г. проф. Пламен С. Цветков е член на Американската историческа асоциация, на Академията за политически науки (САЩ), на Българска асоциация на Фулбрайтовите стипендианти; главен редактор на сп. „Известия на Българска орда“.

През 2007 г. проф. Пламен С. Цветков е удостоен с медал от Нов български университет за най-добър преподавател на годината.

Авторитетен учен и преподавател проф. Пламен С. Цветков образова поколение от млади хора, които биха могли да продължават изследователското му дело, в премисляне и осмисляне на редица процеси от историята на модерното европейско време и демократични промени в нашето съвремие.

Неговото семейство предостави личната му библиотека като дарение в библиотечния фонд на НБУ, както и неговите книги.

Създаден е и виртуален УПИЗ към департамент „История“, който ще носи неговото име, с главната задача да развива и подпомага научно-изследователската дейност, особено на млади изследователи и докторанти.

Източник:www.history.nbu.bg/bg/aktualnohttp://www.history.nbu.bg/bg/aktualno/naimenuvane-na-auditoriq-214-1-korpus-na-imeto-na-prof-plamen-cvetkov-d-n-i-predstavqne-na-t-4-ot-5-tomnata-poredica-na-prof-pl-cvetkov-pod-sqnkata-na-stalin-i-hitler!7749

ПРЕМИЕРАТА ОТ 2015-а

На 21 април 2015, в Градската библиотека на пл."Славейков" в София, проф. Пламен Цветков представи новата си книга, 2-ри том "Под сянката на Сталин и Хитлер".
Събитието бе почти засекретено - без предварителна разгласа, без афиши, без представители на "четвъртата власт" - медиите, само сред упорити, но верни търсачи на истината...
А книгата е колосален труд на световно признат автор.
Фотографии: Георги-Момчил ПОПОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар