Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

четвъртък, 9 юни 2016 г.

ГРОБЪТ НА БЕНКОВСКИ В СОФИЯ, 2016

СЛОЖИ СЯ ЗА 140 ГОДИНИ ОТЪ МЪЧЕНИЧЕСКАТА МУ ГИБЕЛЪ ЗА ПОЧИТЪ ОТЪ ПРИЗНАТЕЛНИТЕ БЪЛГАРИ

„ГАВРИЛЪ ХЛЪТЕВЪ отъ Копривщица, нареченъ
ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ (р.21.IX.1843 + 12.V.1876 ст.ст.)
ВОДИТЕЛЪ НА АПРИЛСКОТО ВЪЗСТАНИЕ.
Неговата отрязана от турците глава седяла побита на кол 4 деня на Софийския конакъ, е погребана тукъ наоколо отъ отъ свещеникъ Христо Павловъ и Николчо Гробаря из Средечка епархия на 2-ри Юний (н.ст.) 1876 г.
ПОКЛОНЪ!
СЛОЖИ СЯ ЗА 140 ГОДИНИ ОТЪ МЪЧЕНИЧЕСКАТА МУ ГИБЕЛЪ ЗА ПОЧИТЪ ОТЪ ПРИЗНАТЕЛНИТЕ БЪЛГАРИ
Боянски клубъ и Дунавска на НВ. Академия „Свети Наумъ Охридски“
Скромната мраморна пирамида вече е налице в тревите на градинка „Ереван“, която се намира зад сградата на Окръжната палата /днес МЗХ/ на пл. „Възраждане“ в София.
Тъй като писах за буйния – злощастен Бенковски и събирах книжовно пътеките му към Вечността 7-8 лета, тъй като рожденито ми име също е списъка на признателните, тъй като е беден съгражданин и на моята пра-баба Зора Млъчкова от Копривщица,  съм много горд и щастлив да ви обявя за случилото се.
А то е, че великият Апостол Бенковски най-сетне може да лежи спокойно в Българската си земя. И над площад „Възраждане“ в София вече и винаги ще свети ярка, негова звезда - за Хвъркатия войвода с 12 знамена „Свобода или Смъртъ“ в четата си.
 
ВНИМАНИЕ! Всички крадци на метали, релси, цели вагони и локомотиви от БДЖ, мародерите на свещи и цветя от Градовете на мъртвите ДА ЗНЯТ, ЧЕ ТОВА МЯСТО Е СВЕЩЕНО! Доближат ли се на 3 метра от паметника, да го сквернят, ще бъдат поразени от лаймска болест, небесен огън или проклятие! А дори и да бъдат прибрани от МВР и пуснати, още на следващия Банго Васил къщите им ще бъдат поразени от гръм Небесен. Казах!

С уважение,
Георги-Момчилъ ПОПОВЪ
Прочетете и „МИСТЕРИЯТА БЕНКОВСКИ, 1876“ тук :
http://izsofia.blogspot.bg/2016/05/1876.html

5 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодарности за високата оценка на скромното ни дело в почит на Великия главен апостол на Априлското въстание, ние просто съпоставихме старите руски и български карти от 19 век и следвахме свидетелството на Захария Стоянов, което от 130 години е добре известно, но никой не бе отбелязал мястото, както впрочем ликът на Банковски не е увековечен, дори за 140 годишнината от Въстанието срещу поробителя, на никоя държавна българска паметна или друга монета, но пък ние сложихме този паметен знак, а в пирамидата с дълбока почит се положиха взети със съответния ритуал пръст от лобното му мястото попила кръвта на Войводата и вода от реката умила отрязаната му от турците глава. Иначе материалът й, е балкански полиран варовик и плака от устойчив неметал с тънко помедняване, нарочно за да не е интересен за крадците на цветни метали, а и защото надгробният паметен знак направен с много любов е само от личните средства на членовете.

    арх. Миломир Богданов фон унд цу Онгъл, изпърнителен секретар на Боянския клуб за подкрепа на българската държавност и нация и на Дунавската академия "Св. Наум Охридски".

    Видео от ритуала за взимане на пръст и вода от лобното място на Бенковски при р. Коститина: https://www.youtube.com/watch?v=18xNpHyZxVo

    Видео от официалното откриване на паметния знак на гробното място на главата на Войводата в София: https://www.youtube.com/watch?v=ks3MdaGHLus

    Телевизионен репортаж за събитието в София: https://www.youtube.com/watch?v=X2HgQrUvprY

    ОтговорИзтриване
  5. Телевизионен репортаж за събитието в София: https://www.youtube.com/watch?v=X2HgQrUvprY

    ОтговорИзтриване