Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 21 декември 2018 г.

КОЛЕДАРИ И КОЛЕДАРКИ В 32 СТАИ, 1984


В списание джобен формат за културния живот при социализма в столицата имах рубрика „Излети“ в началото на 1980-е. Именувано бе „Една седмица в София“ - 32 странички с всички програми на театри, кина, концерти, изложби, конгреси, някоя рецензия, задължителни похвали, рекламки, тото... Много хора още го помнят... Покрай пътуванията ми за вестник „Ехо“ драсвах и по 30-ина реда за комшиите по редакция. Бях го позабравил, но се оказа, че на тавана сме запазили цяла педя от сладките книжлета. 
Още стават за четене, а и чертаят интересни щрихи от живота ни тогава.

НОВОГОДИШНАТА НОЩ

Вече хукнахме по магазините за новогодишните подаръци, кожусите отдавна са минали през химическо чистене, а да не говорим за празничните базари, развяли пушеци и миризми над главите ни. Иде Нова година. Както се досещате вече, следващите редове ще се опитат да ви напътят към някои от хижите край София, в които, ако ви работи късметът, ще имате възможност да дочакате сурвакането на 1 януари 1985 г.

ВИТОША е планината на столичани, затова нека обърнем очи към нея:
„АЛЕКО“ - всички я знаем къде е,  но най-новото за нея е, че преди месец-два бе завършен ремонтът й, което ще рече, че е намален капацитетът за сметка на удобствата. Стопанисва се от тур. дружество „Чавдар“ - МК „Л. Брежнев“ - Кремиковци, тел. 65-10-40.

„КАМЕН ДЕЛ“ - застроена източно от Боянския водопад. Двуетажна сграда с капацитет 47 места в стаи с по 3, 5, 6 и повече легла. Тур. дружество „Витоша", тел. 56-28-01.

„ЕСПЕРАНТО“ - изходен пункт Копитото, в местността Керанова ливада. Типично планинарско кътче с 20 легла в 2 общи спални помещения. Стопанин - дружество „Черни връх“, тел. 87-76-14.


„ТИНТЯВА“ - моторно возило не стига до нея. Голяма, триетажна, с ресторант 60 места. Може да събере 98 коледари и коледарки в 32 стаи. Съседка с удобна ски-писта. Тур. дружество „Алеко“, тел. 88-09-35.

„МОМИНА СКАЛА“ - изходни пунктове за нея са Златни мостове — 40 мин., горна лифтова станция Княжево - 40 мин, Княжево и Владая - 2 часа. Разполага с 40 места в стаи с по 2, 4, 6 и 12 легла. Справка в тур. дружество „Витоша“ на същия телефон.

„ПЛАНИНЕЦ“ - 40 мин пеш от Златни мостове в западните склонове на Витоша, в смесена иглолистна и брезова гора. 65 души се побират под покрива й, а столовата е със 100 места. В дружество „Урвич“ на тел. 31-61-02 ще ви отговорят дали ще ви приемат за новогодишната нощ.

„КУМАТА“ - след половингодишни митарства ремонтът й най-сетне бе завършен. Сега разполага с 34 легла, като удобствата й са увеличени. Справка - на познатия телефон на дружество „Черни връх“.

„ЕДЕЛВАЙС“ - разположена сред зелена борова гора на половината път от х. „Острица“ и х. „Кумата“. Може да предостави подслон на 54 души в стаи с по 4, 5, 8 и повече легла. На тел. 44-19-83 в едноименното й дружество ще отговорят на въпроса ви.

„ОСТРИЦА“ - на час и десет минути от Златин мостове по посока Перник. 40 легла за спане и около 50 в столовата с кухня. Стопаните й са в Перник на тел. 71-52/223 — тур. дружество „Здравец“ при МК „Ленин“.

„СЕЛИМИЦА“ - от Перник се взима автобус за с. Кладница, а пътят пеша до хижата е около час. Разполага със 70 места. В дружество „Кракра Пернишки“ - на тел. 35-40 чрез 076 ще ви кажат кое-що. За Витоша - толкоз. Другото са ведомствени почивни домове ханчета, ресторанти, хотели и проч. Което ви предложих, се стопанисва от БТС, а неговото бюро „Пирин“ на бул. „Стамболийски“ 30 (тел. 87-64-35) ще ви отговори къде по другите планини можете да посрещнете Новата 1985 година.

Георги- Момчил ПОПОВ, сп. „Една седмица в София“, бр.51, 17-23.XII.1984г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар