Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 25 септември 2009 г.

2009: Село Гарван изпревари София

Истински музей на комунизма отвори врати в силистренското село Гарван… „Точното му наименование е Областна музейна сбирка на социализма, но още от първия миг всички го нарекоха музея на комунизма“, обясни кметицата на селото Славка Ганева. Откриването на музея било част от програмата на традиционна среща на поколенията, организирана от кметството за 1-ви май.

В местните хора идеята възникнала съвсем спонтанно. Кметицата се запалила по нея. И само за месец жителите на селото събрали експонатите, кътани у дома като спомен от младините години наред. След това Ганева отредила за бъдещия музей порутена общинска постройка в центъра на с.Гарван. Тя пък била ремонтирана безплатно от собственик на строителна фирма.

„Предметите в експозицията са от годините преди демократичните промени в България, обхващащи периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.“, допълни още кметицата на селото. Уредниците подредили експонатите в няколко раздела – от бита, детските градини, отличителните символи на задължителните чавдарски, пионерски и комсомолски години на тогавашните младежи, като сини и червени вратовръзки, кепета с лъвчета и др. На видно място обаче греел портрета на Тодор Живков и неговите томове, както и фотографията на Фридрих Енгелс. С документи и снимки е проследен живота на БКП и БЗНС. Не липсвали протоколи от заседания на бившите партийни организации по места, портрети на прочути ремсисти, стари телевизори и радиоприемници, както и многобройни снимки от дейността на бившите ТКЗС-та. „Ликът на Тодор Живков посреща посетителите още на самия вход“, допълни Славка Ганева.


Лентата на музея прерязала лично областната управителка Светлана Великова. „Тази експозиция ще е постоянна и безплатна“, каза още Славка Ганева. Според нея, още от първия ден към музея на комунизма имало огромен интерес, като най-честите посетители били хора на възраст от 45 години нагоре. Повечето от тях оставали изненадани, като се виждали на различни фотографии от техните пионерски или комсомолски години.
В с. Гарван е реставрирана и стара добруджанска къща с възможности за настаняване на туристи. До къщата има възстановена мелница с немски дизелов двигател от 1920 г.

За пръв път името на с. Гарван се среща през 1620 година в турски данъчен регистър, но са запазени селищни могили, некрополи, останки от антична и ранносредновековно селище. Читалището в селото е създадено през 1870 година. В края на 19 век е съграден и храмът „Свети Димитър“


Източник:

http://paralel44.info/2009/05/04

Няма коментари:

Публикуване на коментар