Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

събота, 5 май 2018 г.

КНЯЖЕСКИЯТ МАНЕЖ, 1883

Лейбгвардейският конен полк на НВ Цар Борис III Обединител, 1930-е

През 1883 г. Градският общински съвет разгледал искането на двореца за отпускане на място между Орханийското /бул. "Вл. Заимов"/ и Цариградското /бул. "Руски”/ шосе, където да бъде построена княжеска конюшня /манеж/.

Тези места били вече продадени на частни лица за жилищни постройки и затова въпросът бил внесен за разрешение от пра¬вителството. Общинският съвет бил на мнение, че не е желателно изграждането на конюшня в близост до бъдещия храм "Ал. Невски", Докторския паметник, Паметника на В. Левски /по това време в строеж/ и класическата мъжка гимназия. Въпреки това строежът на манежа започнал.


Княжеският манеж в София, 1895 – 1939 г.

На снимката от 1895 г. се вижда завършената вече сграда, разположена между улиците "Оборище" и "Шипка". В нея се помещавали дворцовите каляски и впряговете към тях. Гвардейският конен полк обяздвал тук конете си. Има сведения, че преди окончателното завършване на Народното събрание в сградата на манежа са заседавали народните представители. По-късно военният оркестър на Гвардейския полк изнасял тук концерти пред софийското гражданство.
Сватбената каляска на НВ Цар Фердинанд, Музей на София, 2018

Зад манежа се вижда Докторският паметник с градинката. Голямата сграда в дъното е Военното училище, построено през 1892 г., а дългите ниски постройки вдясно • кавалерийските казарми на мястото на днешния кв. "Ленин".

През 1939 г. манежът бил разрушен, за да се изгради на негово място Народната библиотека.

Георги КОЦЕВ, сп.“София“, бр.5/1987

Няма коментари:

Публикуване на коментар