Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

вторник, 6 юли 2010 г.

Унгария приравни престъпленията на комунизма с холокоста

„Счупените ботуши на Сталин” – унгарски въстаници развяват националното знаме от руините на съборената от тях статуя на съветския диктатор, Будапеща -1956 г.

Миналия месец унгарският парламент приравни престъпленията на комунистическия режим с холокоста.

С гласовете на мнозинството депутати от управляващата партия ФИДЕС (Унгарски граждански съюз) бяха приети поправки в Наказателния кодекс на страната, с които отричането на престъпленията на комунизма в Унгария, поставянето им под съмнение или принизяването на степента на тяхната сериозност вече е наказуемо деяние, за което се предвиждат от една до три години лишаване от свобода.

Преди броени дни, на 23 юни, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по инициатива на представители на групата на Европейската народна партия - християндемократи, прие препоръка към Комитета на министрите за организиране на проучване и установяване на общи стандарти за компенсация на жертвите в страните - членки на ЕС, които са пострадали от тоталитарните комунистически режими.

През септември 2009 г. българският парламент, с изключение на БСП като наследничка на БКП, се присъедини към Пражката декларация - документът, с който нацистките и комунистическите тоталитарни режими се определят за най-голямо зло, поразило ХХ в.

В нея се настоява за промени в учебниците по история, така че децата да научат за престъпленията на комунизма, както учат за нацистките.

Предлага се 23 август - датата на подписването на пакта между Хитлер и Сталин, да стане ден за възпоминание на жертвите на нацизма и комунизма.

Българска листовка от 40-те на 20.век, на която Ленин и РМС- София, рекламират моралните принципи на комунизма.
Източник:
http://dnevnik.bg/analizi/2010/07/01/926557_vuzmojen_li_e_drug_bulgarski_pogled_kum_komunizma/

Няма коментари:

Публикуване на коментар