Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

сряда, 2 февруари 2011 г.

СБОГОМ НА ОРЪЖИЯТА (по "Новинар")

ДИМИТРОВГРАД ПОИСКА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Паметникът на Съветската армия да бъде предоставен на община Димитровград, ако бъде демонтиран. Това са поискали от общинската администрация в писмо до зам.-кмета на столицата Христо Ангеличин. "Даже ми е приятно да чуя, че някой го иска това грозилище", заяви личното си мнение пред "Новинар" Ангеличин. Той обясни, че вече е изпратил официално писмо до община Димитровград, в което обяснява, че от февруари 2011 г. Паметникът на Съветската армия и прилежащата му територия се стопанисват от областната управа.

Идеята на общинарите от Димитровград е да създадат Алея за монументално изкуство, която да събере скулптори от цялата страна, но те да са от втората половина на 20-и век. Въпросната алея щяла да се изгради на централния булевард "България".
Светлана Николова от общинската администрация в Димитровград обясни пред "Новинар", че през 2010 г. са изпратили писма до 280 общини с искане, ако някоя от тях има паметник, свързан със социализма и няма какво да го прави, да бъде предаден на Димитровград.

На писмото са отговорили първо от община Шумен. В поделение в града имало паметник на Георги Димитров, направен само от гилзи. Експертите от Димитровград обаче отказали да "приберат" монумента, тъй като вече имали един паметник на Георги Димитров.
7-8-тонен паметник на Ленин обаче съвсем скоро ще се озове в Димитровград. Той е предоставен с решение на Общинския съвет в Стара Загора. Все още се уточнява процедурата по пренасянето му. Димитровградчани са се обърнали и към община Габрово с искане за паметника на Митко Палаузов. Оттам обаче отказали с мотива, че имат същата идея за създаване на алея с монументи от соца.

Миглена СЛАВОВА
в."Новинар", 31-01-2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар