Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 1 юли 2011 г.

СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ИМА ДВА (2) ПАМЕТНИКА В СОФИЯ

> На Уважаемото внимание на Г-да Общинските съветници


Единият е пред стария Софийски зоопарк и докъм края на 1970-те гордо съжителствуваше с него. А другият е на възвишението в Лозенец по диагонал срещу хотел „Хемус”, в паркче отдясно на бул. „Черни връх”. Разликата между този срещу Софийския университет и този в Лозенец е, че първият (според признания на архитектите му) е с кух (празен) постамент. Тоест, нарочно е качен на висока кула, за да отговори на нуждите на комунистическата пропаганда.
А във втория има костница на починали в България съветски войници.

Скулптурната бутафория, наричана Шмайзера, е огромен и смешен символ на тоталитарно надмощие. Един от авторите му – проф. Любомир Далчев, като емигрант в Америка, писа писмо през 1990-те, че тази композиция вече няма място на българска земя... Мемориалът в Лозенец съдържа и истинска войнишка костница (не коментирам причините и начините за смъртта на тези хора – вече се разбра още една от големите тайни на българо- съветската „дружба”).

Наличието на първия роди анонимна изява на свободен творчески дух - графитът „В крак с времето” от 17 юни 2011-та. И поредният сблъсък между свободомисли и русофили. Вторият е тих, красив, тъжен, каквото е редно да бъде едно място за поклонение. Толкова е встрани от обществения интерес, че дори стари софиянци не се сещат къде е (камо ли д-р Желевите вълни от нови преселници).

Какъв е проблемът пред мъдреците на София? От 20 години назад, та и напоследък? Никакъв...


Поклонниците на Червената армия имат мемориален парк за отбелязване на годишнини, признателност, почит – в Лозенец. Силна, внушителна урбанистична композиция от май 1954 г., с автори Илия Петров и Иван Мандов... Мандов дори „вгражда сянката си” тук и това е последният му творчески вик....

Мемориалът в Лозенец е място, което с мълчанието си разказва за противоречията на ХХ век. А тоталитарното грозилище срещу Университета (за съжаление, също от именити, но принудени автори) просто трябва да бъде разглобено и преместено в чисто новия Музей на тоталитарното изкуство в кв.”Изток”. Той ще е готов до месец- два и струва на нас, кризисните 4 милиона и 500 хиляди лева! Чухте ли добре – четири милиона и петстотин хиляди лева! Добра цена и достойно ново място за пенсиониране на миналото ни.

Момчил ПОПОВ
На снимките: Мемориалният парк на Съветската армия в кв.Лозенец – София





4 коментара:

  1. Tozi suvetski pozor triabva da bude iztrit vednazh zavinagi - tezi koito napraviha i produzhavat da praviat naciata ni na maimuna veche 67 godini niamat pravo na pametnici.

    ОтговорИзтриване
  2. Ей изрод, що не си ебеш пичката лелина и не си затвориш шибания плювалник. Не си ти този който ще решава кой ще има паметници и кой не. Пикльо...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много "аргументиран и поетичен" български език използвате, всеки четящ веднага ще Ви подкрепи! И би било добре да изпълните това, което съветвате другите - ще покажете на дело какво и как да се прави. Желая Ви щастие!

      Изтриване
    2. И ти боклук долен , бегай в Сибир долен педал такъв :)

      Изтриване