Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

вторник, 27 ноември 2012 г.

Смехът отделял хормони, отпускал и...

Оказа се, че като се кискат госпожици и братовчедки наоколо, съм им причинявал грешки в мозъка. Или спиране за миг дейността на лявото полукълбо. Хм-м... Смутен съм научно... 

Хуморът – това е явление, предизвикано от процесите в мозъка...
Странна или парадоксална информация постъпва в разсъдъка, но лявата половина на мозъка /тази, която изчислява, разсъждава, отговоря за логиката/ не може да се справи с нея. Получава се нещо като къса верига и лявото полукълбо предава информацията, „причиняваща смущения” към дясното полукълбо. То отговаря за интуицията, художественото, поетическото съзнание. Получило тази „пратка с експлозиви”, дясното полушарие изпраща електрически разряд, неутрализирайки лявото, за да получи време и да намери индивидуално, художествено обяснение на нестандартната информация.

Това спиране за миг на дейността на лявото полукълбо, което държи под контрол постоянно и всичко, предизвиква отпускане на мозъка и прилив на ендорфин /хормона, който се отделя и по време на секс/. Колкото повече получената информация е парадоксална, колкото тя е „по- неудобна”, толкова повече изхвърляне на ендорфин „заповядва” дясното полукълбо.


В същото време обаче се включва и защитен механизъм, който намалява напрежението, създадено от „хаотичната” информация и цялото тяло получава команда да се отпусне. Белите дробове започват енергично да изтласкват въздух, следва рязко издишване и началото на смеха като физиологичен процес вече е факт. Издишването предизвиква ритмично свиване на лицевите мускули, гръдния кош и корема. След това започват да се свиват и отпускат сърдечния мускул  и други органи. Картинката се оформя като вътрешен масаж, отпускащ вътрешните органи, а понякога и... сфинктери.

И така, мозъкът не може да изпревари неочакваната, непривичната, параоксалната информация и сам се блокира. Той започва да функционира в режим на „грешка”. „Забранява” се... Този процес обаче е един от най-удивителните източници на наслаждение. Колкото повече човек се смее, толкова по-здраво е неговото здраве. Смехът забавя стареенето и намалява последствията от стреса.

Има хубава поговорка: „Мъжът харесва с очите, а жената – с ушите”. Явно оттам влизат и „грешките” на смеха. За другите органи, ендорфини и мускули вече се осведомихме.

Източник: oneoflady.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар