Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

сряда, 15 октомври 2014 г.

ХАЛИТЕ И ИНЖ. АЙФЕЛ, 1910

Че Халите в София са братовчеди на Айфеловата кула в Париж разбрах скоро. На публична лекция на Проф. Евелина Келбечева през септември. За да влезе в темата на конференцията, историчката представи накратко един от големите български дарители, предприемача Спас Темелков. Роден в „бедната, нещастна Македония“, както я нарича в свое писмо, преселил се в Новата столица, работил много, успял. Замогнал се до толкова, че по време на строежа на Софийските хали, през 1910 г. за своя сметка поръчва металната конструкция в Париж, в леярницата на инж. Александър Густав Айфел.

Трудно е да си представи човек колко пари накуп са това! Особено ако е влизал в Халите и се е чудил на какво му напомня конструкцията. Вече е ясно:

ХАЛИТЕ В СОФИЯ И АЙФЕЛОВАТА КУЛА СА ПРАВЕНИ В ЕДНА И СЪЩА ЛЕЯРНА – ТАЗИ НА ИНЖЕНЕР АЙФЕЛ В ПАРИЖ!
И ТОВА СОФИЯНЦИ ДЪЛЖАТ НА ДАРИТЕЛЯ СПАС ТЕМЕЛКОВ.
На Централните софийски хали още не са монтирани металните конструкции и покрива, 1910. Снимка: Фотоархив Л.Юруков. Горе: Инж. Айфел

За благодарност, след комунистическия преврат на 9.09.44 на Спас Темелков са отнети къщата в София, авоари, ценности, бъдеще. Репресиран е, но оцелява и е жив до 1963 г. Благодаря на Проф. Евелина Келбечева за този нов, важен и дълбоко крит щрих от историята на София. Ще приключа с нейни думи от доклада през септември...

...Ето какво ни е оставил в едно интервю от 1962 г. Спас Темелков, който е предприемач, репресиран след 9 септември 1944 г. и не на последно място той е един от основните информатори на прочутата Карнегиева анкета:

„Когато комунистите дойдоха на власт, те първо трябваше да обогатят собствените си партизани, което си е отдавнашна практика. И за това първо ни взеха имотите, така и Хитлер подгони евреите – за да им вземе имотите. Беше нормално да конфискуват всичко, но буржоазията не беше много богата. За това посегнаха на хляба на хората, а на българина хляба беше земята – взеха му я. И когато изядоха всичко и видяха, че нищо не става, започнаха да взимат заеми.
Кой можеше да им ги даде – естествено капиталистите – те дори няма да питат за какво ще са им тези пари. Но когато видят, че комунистите не могат да плащат лихвите, ще си поискат и лихвите на лихвите, и главницата. И понеже няма да могат да платят, те ще трябва да си ходят.
И ще видиш, ще влязат в църква да се кръстят, за да останат на власт.
А колкото до земята на българина – когато се разбере , че и там нищо не става – ще трябва да му я върнат, но няма да има на кого.  Тогава ще настъпи седем годишен глад.”

 


Текст и актуални снимки: Момчил ПОПОВ

1 коментар:

  1. Благодаря за написаното за Спас Темелков, за Халите и за Карнегиевата анкета. Защо днес не можем да посочим и един такъв човек?

    ОтговорИзтриване