Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 7 август 2015 г.

СЕВТ III ИЛИ МОНА ЛИЗА?

- Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт ІІІ, открита от археолога Георги Китов (1943-2008), ще се превърне в истинска сензация и в САЩ.  

Три месеца впечатляващата изложба в Лувъра "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" събира хиляди почитатели във френската столица.

Статистиците припомнят, че средно на месец 750 хиляди посетители от цял свят са минали през залите на световния музей и са видели нашите съкровища.

Това прави около 3 милиона души, които са посетили тракийската изложба в Лувъра.

Желание и готовност да приемат скоро изложбата ни изявиха много европейски страни и световни музеи, сред които и Британският. След като бе закрита на 20 юли, експонатите се върнаха в България с изключение на един, основния акцент от експозицията в Париж - Севт III. Бронзовата портретна глава на тракийския владетел, открита от археолога Георги Китов (1943-2008), ще се превърне в истинска сензация и в САЩ.

Със средства, изцяло осигурени от САЩ, в музея “Пол Гети” в Лос Анджелис ще бъде представена бронзовата глава на Сeвт III. След Мона Лиза това е новият шедьовър, а културният свят е възбуден и потресен от видяното и от факта, че не са знаели за съществуването му. Гробницата на тракийския цар Севт III се намира в могилата Голямата Косматка, на 1 км южно от гр. Шипка. Открита е през 2004 г. Гробницата е строена през втората половина на V в. пр. Хр. В нея са открити златният венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др., които са представени в Историческия музей в град Казанлък. Забележителна е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е доста детайлна.

От днес безценният артефакт е част от изложбата "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят" в музея "Пол Гети" в Лос Анджелис. Шедьовърът на античното изкуство е изложен в престижния американски музей до 1 ноември.

В експозицията са представени общо 50 великолепни бронзови статуи от античността. Организатори на тази наистина забележителна изложба, освен музея, са фондация "Palazzo Strozzi" - Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana.

Източник: artprice.bg (31.07.2015)

Няма коментари:

Публикуване на коментар