Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 24 юни 2016 г.

МАШИНЕН ТАРАТОР

Cold soup with fresh cucumber, dill and yogurt gardeners from Bulgaria.

От Момчил ПОПОВ, Др на Кулинарните науки 

Конструирах Машина за таратор! Ползва се като заместител на бира или павурче ракия по обед с цел дочакване на вечерния час трезвен и свеж. Също така в случаите, когато булката я няма да ти угоди... кулинарно.

Взимаш една краставица, обелваш я /само зелената кора/, режеш я на няколко дебели пармака и я бухаш в кухненския комбайн. Добавяш чесън, орехи, кисело мляко, хималайска сол, вода на вкус /колкото можеш да понесеш/... Натискаш два-три пъти копчето, завърташ електро ножовете из бялата пенелива смес и сипваш. Имам подозрение, че и мляно кашу или стрити белени фъстъци пържени също ще се композират идеално в таз БГ вкусотия?

Ако намериш в хладилника бурканче готов нарязан от нежната половинка копър със сол, добавяш по съвест. Ябълков оцет и олио Слънчоглед  /или зехтин Върджин, „Девствен“ от Гърция/ - само по няколко капки, да плуват из вълшебната течност в голяма порцеланова чаша.
Машинният таратор се поднася скромно с 3-4 пържени кюфтака на лице, сирене Ементал с големи дупки /в БГ-то му викат кашкавал/, № броя печени филийки черен или царевичен хляб, за овкусяване на течността... Може да се добавят и 1-2 варени яйца, останали от закуска. Без пържени картофи! Рецептата е диетична, затова. Практическата новост във вековечната супа на БГ градинарите е, че се избягва мускулното жулене на краставицата по ренде. С артрит или мързел, много е досадно.

Скромните неща в живота се правят с най-добрите продукти. Пълно съвършенство няма – само изискано удоволствие... Едно от тях е Студената супа с прясна краставица, копър и кисело мляко на градинарите от България.

С нескрита гордост и радост, в 3 еднакви екземпляра подадох документи за лизенз на моя МАШИНЕН ТАРАТОР . Научното му название звучи така: „Cold soup with fresh cucumber, dill and yogurt gardeners from Bulgaria“

Ястието е „пушка“! Заредено е с барут, финес и сол като оръжието на зеленчуков охранител от Балканите.

Фиг.1: Анти-алкохолната машина за студена супа с краставица, кисело мляко и др. 
Фиг.2: Авторът на иновацията „Машинен таротор“  Др КН Момчил ПОПОВ
с любезната си половинка в кухнята, на трапезата и в леглото, MMXVI

Няма коментари:

Публикуване на коментар