Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

сряда, 2 декември 2009 г.

Тодор Цонев – единственият в Съветската империя

Eдинcтвeн художник от cоциaлиcтичecкия лaгep, оcмeлил ce дa кapикaтуpи пpeдcтaвитeли нa комуниcтичecкaтa въpхушкa, Tодоp Цонeв e apecтувaн от Дъpжaвнa cигуpноcт и пpeкapвa 68 дeнонощия в килиитe нa "Рaзвитоp" 1 (16.03 -22.05.1979 г.) Нa 12.1.1990 г. в Cофия бe откpитa знaмeнaтeлнaтa му изложбa c "apecтувaнитe" кapикaтуpи - "Лeтопиc нa aвтоpитapизмa".

www.book.store.bg

Колективно ръководство, 1976
Пленуми,1983
В демократична България, - Шшшшшт!....1987


Брак по сметка, 1990

Историческата орисия на България,1992

В Деня на народните будители - 1 ноември - в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита изложба от сатирични рисунки на големия български художник, скулптор, илюстратор и карикатурист Тодор Цонев.
Изложбата представя дарената от автора колекция от 96 карикатури на тема "Бай Ганю" и отбелязва 110-годишнината от издаването на едноименния роман на Алеко Константинов. Проявата е част от програмата на организираните от Община Габрово празненства за честване на Деня на будителите и 170 години новобългарско образование. С делата и творчеството си Тодор Цонев се подрежда до своите кумири - будителите на българската нация Ботев, Левски, Алеко Константинов, Илия Бешков.
Чрез таланта на голям рисувач и със забележително остроумие художникът представя еволюцията в съвременни условия на популярния герой на Алеко Константинов. Бай Ганю се модернизира, но остава верен на природата си, подвластна единствено на "келепира".

31.10.2005
www.obektiv.info
При всички власти...,1996

Проект за паметник на жертвите от комунизма, 1997



Коалиция, 2004

Изложба по повод 5 години от смъртта на карикатуриста Тодор Цонев е подредена до края на ноември в Художествената галерия в Балчик. С интерес посетителите разглеждат шест от арестуваните през 1979 г. карикатури - “Конгрес XXV”, “Съсипване на капиталистите”, “На риболов за сирени“, “Ламар- поет”, “Метаморфоза на пълното сближаване” и “Тренировка за … опашка”. В горният десен ъгъл на всяка от тях със зелено мастило се вижда номер, поставен от Държавна сигурност. Искрен смях предизвикват шаржовете на известни личности като Дамян Дамянов, Кеворк Кеворкян, Андрей Гуляшки, Евтим Евтимов, Йордан Радичков, Андрей Пантев, Светлин Русев, Георги Парцалев, Дора Габе. В изложбата са включени общо 103 политически карикатури, автопортрети, шаржове, акварели, годишници на вестник “Сатира”.
Творбите са малка част от няколкото дарения, които Цонев прави приживе на художествената галерия в Балчик.

25.10.2009
www.bulphoto.com
"Царският" занаят е мръсен, но винаги доходен...,2004


Световната банка...,1995

Виж цялата галерия
http://www.snimka.bg/?album%3Baid=11220%3Bold=1

Няма коментари:

Публикуване на коментар