Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

неделя, 28 февруари 2010 г.

ОРЛИТЕ - ЗАТОЧЕНИЦИ, 1880


Това е оригинална фотография на каторжници от Диарбекир, съратници на Васил Левски в национално-освободителните борби. Комитите са истински, в средата е Иван Арабаджията. Правена е като възстановка няколко години след 1878 г., за да остави документална драска в историята. Не съм я срещал в учебниците по история. Канцеларските мишки с лачени чепици явно са решили, че може да я пъхнат някъде за цял век напред. Там, където пъхнаха и националната ни свяст...

На старата снимка са малка част от българските герои, заточеници в Мала Азия. През 1878 г. тук, край днешния Орлов мост, тържествено са посрещани българските орли – закрилници на народа. Затова още през 1891 г. признателните им градят мост – паметник.


Поправете ме, ако греша, но през годините, откакто Орлите станаха възел на авто- какафония и еко-безумство (сиреч: повече от 30), не съм чувал някой да е поднасял венец на паметника „Орлов мост”. А сигурно има и хора, които и не подозират чия съдба се крие зад силуетите на величествените метални птици ...

= = =
Фотографията “Заточеници” е заснета в ателието на Димитър А. Карастоянов - София, около 1880 г. Пази се в Централния държавен архив на България в столицата.
На фото- възстановката “Заточеници” са арестувани и заточени въстаници след потушаването на Априлското въстание - 1876. От ляво на дясно: 1.неизвестен четник, 2.Димитър Тодоров - Димитрото, четник от четата на Христо Ботев, 3.Иван Атанасов - Арабаджията, близък съратник на Левски, деец на Съединението, 4.Продан Тишков Проданов - Чардафон, опълченец, участник в Руско-Турската война, деец на Съединението.

11 коментара:

 1. Добре е , че има хора като г-н Попов,
  които знаят историята на София и напомнят на
  поколенията за националната ни свяст.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. само бегла поправка - това не е историята на София. Това е история на България. Иначе по тази логика на Шипка трябва да има селска вечеринка

   Изтриване
 2. Благодаря за информацията.Хубаво е ,че има хора като вас.Само ако може сложете опция за увеличаване на шрифта , че е много дребен.

  ОтговорИзтриване
 3. Down the memory drain, както казваше Джордж Оруел...

  ОтговорИзтриване
 4. Имаше един вестник - Вестник за жената, може би се казваше и в него винаги имаше статии из миналото на София. Но за съжеление изчезна този вестник.

  ОтговорИзтриване
 5. Уважавам хора,които имат чувство за историзъм!Признателен съм за написаното!

  ОтговорИзтриване
 6. Какво вдъхновено достойнство и колко житейска сила има в това да познаваш своята, на града, на столицата, на държавата и на народа си, история!Поклон на днешния Ден на будителите, пред всички, които с душа и ум поддържат сетивата ни будни за това!

  ОтговорИзтриване
 7. можем да се хвалим само с миналото си

  ОтговорИзтриване
 8. Анякой знае ли защо от едната страна на моста пише 1891 а от другата 1981_

  ОтговорИзтриване