Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

вторник, 27 април 2010 г.

На купон с „упадъчни елементи”, Москва - София, 1950-те

Драги ми друже Сашо,
Миналата неделя с булката се веселихме с руски мюзикъл от 2008 г. Казва се "Стиляги" и основният лайтмотив за Москва от 1954-56 не е „Да здравствует комунизъм”, а... "Я люблю буги-буги"... Издърпах го от Замунда и ти го препоръчвам. Ще видиш много интересни неща.
За стилягите пише и в Уикипедия. Направо се изкефих. Съвсем основателно този филм се е превърнал в хит там. Ако няма как да си го изтеглиш целия , ти препоръчвам клипчето в Ю Туб "Скованные одной цепью". Изключване от комсомола, направено като рок-парче... Римейк на Пинк Флойд в...Московския държавен университет... Какво доживяхме!
Освен с мизерията и срама да си нормален човек, зима „Станишев-2010” ще запомним и с откритието "упадъчни елементи". Тези фотографии ги изровихме на тавана, завити в хартия, отделно от официалните семейни албуми. От 1959-та са, от тайните младости на вуйчо по „насрещна” линия и за мен са твърде интересни. Отразяват живота на една младежка компания от София - "тумба", за която рокендролът е в горната стълбица на ценностите. От времената, когато Леа Иванова и Сашо Сладура са поели заради това към лагерите, в Дома на юристите на "Жданов" редовно са нахлували милиционерски хайки с ножици и палки, а в дълбоките мазета под Младежкия театър такива като тях са ги спуквали от бой...
Софийска бохема от 50-те. Има "С китари на Панчаревското езеро" и "Рок-енд-ролл на хижа "Момина скала". Като се загледаш в перчемите, същите леки "кокове" в средата на темето, както в "Стиляги". Не съм предполагал, че точно в тези каменни години на социализма, между рубинените бастиони София и Москва, ще се появи културен паралел, именуван „рок енд ролл”! Ама на, годините са за това - да ни оборват и ограбват...
http://www.lostbulgaria.com/?p=2457
Снимчетата отзад старателно са датирани, за да може този, който чете, да разбере за какво става дума... Прави впечатление и кинематографичният подход към композицията, което пък говори, че са правени от някое младо "богче" (може би от тумбата).
Абсолютно автентични и непознати, те се явяват като „небрежни” свидетелства от годините преди масовото оселеняване на София.

П.П. Мацето от руския мюзикъл много прилича на майка ми от тогава. Една от големите й гордости за периода бе, че бременна (с мен, в осмия месец) е играла... рок-енд-ролл (То ми личи, де) Йе-йе-йе!

Няма коментари:

Публикуване на коментар