Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

вторник, 17 август 2010 г.

Мездра – предградие на София, 1928

Вдъхновено, аргументирано антрефиле от кмет Иван Мишев за бъдащето на Искърското дефиле

Мездра е вече малко градче, но и то помисли за плаж и си уреди такъв, който привлича маса посетители. От ред години се очертава като курорт. Жените като отидат да перат на Боденската река от моста на Кременското шосе до цигларницата на Я. Тасев, най – после изпират и телото си, т.е. направат студени бани.
На река Искър срещу „Калето” от една-две години се правят не само хладни бани в реката, но и пясъчни на горещия пясък. Това увлече всички и тези бани за всички станаха една насъщност. Има даже вече и мъжки плаж срещу „Калето” и женски – срещу върбака на Боденски, гдето бе воденицата на Бошняците. Тези бани могат да създадат едно бъдаще на Мездра.
Държавата сваща това и затова от ред години пуска в всеки праздничен ден увеселителни влакове с намалени цени до Мездра и днес даже Мездра за мнозина като че е предградие на София.
Не ли отделни селца около историческия Акропол се съединиха в антични времена и образуваха Атина? Кой не помни, че Бояна и Драгалевци беха на 10 – 12 км от София, а сега са едно с нея?
Енцидентно ни хрумва, че един руски генерал, освободител на Враца е предлагал Враца да се премести, гдето е сега Мездра, защото там няма бъдаще. Какъв ум и предвидливост! Ето 50 години от тогава – Мездра расте и напредва... Бъдащето работи за нея.

Иван Мишев,
Кмет на Мездра, 1928 г.

Източник: ДАА-Враца
На снимките:
„Студени бани” в река Искър на женския и „пясъчни на горещия пясък” в мъжкия плаж край Мездра, 1920-те

1 коментар:

  1. налага ми се да изясня, че снимките, които използвах за този материал не са от Мездра, а от детски лагери на врачани край морето. Публикуван е в първоаприлския в. "Вратца вчера" май 2006 г. , където не се слагат искови данни, поради което си позволявам да слагам подходящи снимки за илюстрация понякога, когато нямам други. Така че се налага да изясня това заблуждение - не е умишлено, а вестникът е с цел поучително забавление с нашето минало
    :)

    ОтговорИзтриване