Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 16 март 2012 г.

НАНОТЕХНОЛОГИИ В ДРЕВНО ТРАКИЙСКО ЗЛАТО

Златният трилистник от Вълчитрънското съкровище

- Преди две-три години си купих детска енциклопедия по изкуствата. Европейска, със страхотни илюстрации – мечтата за всяко любознателно дете (като мен, около 50-те...). Ровя, ровя в къщи, кефя се, търся следа от българско или източноевропейско изкуство. Е, намерих...
На едно сгърчено малко кьоше в раздел „Варварско изкуство”! Панагюрското златно съкровище турено в раздел „Варвари”. Траките де, орфеевите, които даряват изкуство на Стараия континет...?!


Новината от Плевен и Брюксел, 5 март 2012

В. "Посредник"- Плевен
Утре в Брюксел се открива семинар на модерна и обърната към бъдещето тема - „Българските високи и нанотехнологии за повишена сигурност и по-добра защита на европейските граждани". „Вход" към него обаче е късче от древността -тройният съд от най-голямото златно съкровище, намирано по нашите земи - Вълчитрънското. Защото, оказва се, запояването на тръбичките, свързващи трите части на съда, днес, в 21-и век, може да бъде направено най-добре чрез нанотехнология.

Ето защо изложбата-семинар с участието на български и чуждестранни лектори от Германия и Австрия, евродепутати, комисари и ръководството на Европейския парламент, ще бъде открита с Орфеево винопиене с български мавруд на фона на картината „Чудният празник на Колобъра" на Иван Гонгалов, в центъра на която е пак трилистникът.

Форумът включва два панела. В първия ще  бъдат представени значението на нанотехнологиите за лична и национална сигурност, a втората част ще бъде посветена на феномените и качеството на водата като основен елемент на холистичното земеделие. Ще бъдат демонстрирани нанотехнологии срещу фалшификация на стоки и документи, проследяване
на автентичност, персонализирана защита, разшифроване на изтрити маркировки, разчитане на скрити шифри върху метални повърхности и други иновативни методи, представени и приети в ООН и внедрени пилотно в 5 европейски държави, сред които и България.

Събитието се организира от евродепутата Владимир Уручев и неправителствената организация Единение „ДЕН", чийто председател е проф. Живко Желев. В българската група е включен директорът на Регионалния исторически музей - Плевен, Стефка Григорова.

05 Март 2012 г.
Вестник „Посредник", Плевен 

Възрастта на Вълчитрънското златно съкровище е между 3200 и 3600 години

Вълчитрънското златно съкровище е намерено през 1925 година в с.Вълчитрън, Плевенско. При копане на лозе случайно било открито най-голямото златно съкровище познато на българската археология - 12,5 кг. чисто злато с естествени сплави от сребро мед и желязо. Състои се от 13 предмета...

Интерес предизвиква както самата форма на предметите, така и тяхното предназначение. Предполага се, че съдовете са се използвали за религиозни ритуали изпълнявани от тракийските царе жреци. По-специално ритуали и богослужения свързани с бог Дионис, почитан както от древните гърци, така и от траките...

Изключително любопитен факт отнасящ се за малките чаши е, че древните майстори златари са ги изработили по такъв начин, че да стоят в изправено положение единствено когато са пълни с течност... Съкровището е датирано към края на бронзовата епоха, т.е. към XVI-XII в. пр.Хр.
trakite.info  
 
Съд от Рогозенското съкровище

Кратка справка за джуджетата в ... милиметъра

Нанотехнология е всяко производство, при което се обработват и най-малките частици на материалите. Думата има старогръцки произход и значи джудже. Нанометър пък е една милиардна част от метъра и е равен на 1/80 000 част от дебелината на човешкия косъм. Колкото и странно да звучи, съвременните учени са вече в състояние да обработват частици с размери 1/100 от нанометра и дори се опитват да манипулират молекули и атоми. А това е вече революция в създаването на нови материали.

Като самостоятелна дисциплина с практически постижения нанотехнологията възниква в началото на 80-те години на 20 век.pharmacy-bg.com

Две - три думи за сензацията

Варварската страница
За човек с нормално зрение новината за Вълчитрънското съкровище си е чиста сензация. Засякох я преди 10-ина дни в плевенския вестник „Посредник”. Но в централната преса още не съм я срещнал... Явно днешното журналя предпочита да тича от офиса до микрофоните с червени лампички (по-скоро жълти :-)) и да позира пред лаптопо, или до стадиона да разузнае кои са новите баджанаци във фолк- бранша, или пък да пълни бузите по коктейли... Тяхна си работа (ама и наша).

Но пък като погледнеш – нанотехнологии, архелогия, древна цивилизация на достойни и умни хора... Абе, сложни неща: четене, математики, мозъчни гънки... И естествената реакция от „развитите” – айде у лево бе, учи докиментите наизуст и си плащай глупостта до девето коляно!...

Така преди две-три години си купих детска енциклопедия по изкуствата. Европейска, със страхотни илюстрации – мечтата за всяко любознателно дете (като мен, около 50-те...). Ровя, ровя в къщи, кефя се, търся следа от българско или източноевропейско изкуство. Пак въртя... И намерих!
На едно сгърчено малко кьоше в раздел „Варварско изкуство”. Панагюрското златно съкровище турено в раздел „Варвари”. Траките де, орфеевите, които
даряват изкуство на Стараия континет...?!

Това е като да кажеш изкуствоведски, че древногръцкият скулптор Фидий или Авторът на Рогозенското съкровище изящно са ваели шедьоврите си предимно с... тесли. (?!)

И друго. Важно е да знаем такива и подобни неща, защото... Родината е стара сватбена трапеза, постлана в тревата на целия свят. Седят и бедни, и богати, но обръщението е само едно: „Наздраве, брате!”. С тракийско „черно вино, сладко като мед”, възпято още от Омир в „Илиада”-та.

Момчил ПОПОВ
С цитати от: pharmacy-bg.com, в. „Посредник", trakite.info  

2 коментара:

  1. Ами какво да кажем за това, че в сайта на Варненския археологически музей, първата човешка цивилизация от култура Варна с нейните високотехнологични умения в обработката на злато, с математическите й познания, залегнали в основата на още две от най-древните световни култури - Шумерската и Египетската, е наречена култура на първобитните общности от енеолита....

    "The tombs in the Varna necropolis illustrate various social differences in material terms of buried people. Most probably this due to rise of social classes among local indigeneous population. By the end of Eneolithic Age the primitive society on the Balkan Peninsula disintegrates"!

    Primitive society on the Balkan By the end of Eneolithic !!!

    http://www.amvarna.com/eindex.php?lang=2&lid=2&slid=1

    ОтговорИзтриване