Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

събота, 24 март 2012 г.

Марица шуми от Холандия

Изключително интересна история прочетох вчера на новата страница "Емигрант БГ" във Фейсбук. Чудехме се защо и как в български вестник /24 часа" от 26.02.2012/ се е появила публикация от рода на "Холандски дипломат: "Балканците не са европейци, не знаят какво е “Шанел” от бившия дипломат и журналист Роберт ван Лансхот. Общо взето, горчиво се шегувахме дали и как е заслужен прословутия вече „лош имидж“ на родината ни, когато Илиана Бачева разказа следното:

„Преди осем години в Ротердам се запознах с възрастен холандец, който пя „Шуми Марица“ на много добър български. Бях изненадана откъде знае тази песен. Оказа се, че в периода 1930- 1940 г. е работил в България. Когато го попитах, защо в България, той ми отговори, че в този период нашата страна е давала най-добри заплати и че сме били много по-развити от Холандия.“

И Илиана, като всички нас в диалога от вчера, не може да разбере защо в Холандия от няколко години се коментират само негативите в страната ни...
Решено бе, ако е жив още, момичетата в групата на „Емигрант БГ“ да издирят пеещия холандец, да го интервюират и да публикуват разказа му.

Аз от своя страна искам да добавя, че думите на този честен приятел на България не са нито басня, нито измислица. От баща ми, който 27 години бе прокуден от Родината, съм чувал, че през 1939 г. България е била на 1-во място в Европа по производство и износ на аграрни стоки, и на 4-то или 6-то по икономически ръст. На Стария континет!

Момчил ПОПОВ
На снимката: Картичка от 1908 г. с музиката и текста на стария български химн „Шуми Марица“

Няма коментари:

Публикуване на коментар