Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 8 юни 2012 г.

ОЖИВЯВАТ ЗАГАДЪЧНИ ТРАКИВАМПИРИТЕ ОТ ДЕБЕЛТ
07 юни 2012 , община Средец

Дебелт. След засиления медиен интерес от страна на световни медии като “Вашингтон пост”, “Ю Ес Ей тудей”, Си Би Ес, Дебелт привлече вниманието с ритуалните погребенияи, съобщиха от пресцентъра на община Средец.

Министърът на финансите Симеон Дянков е посетил историческата база в Дебелт и е разговарял с археолозите, работещи там. Странджанското село, което се намира на 15 километра от Бургас в посока Средец, нашумя в последните дни с разкритите погребенията от IV век, изпълнени с погребални ритуали срещу зли духове.

Страните скелети на вампирите от Дебелт, надхвърлящи 2 метра, са открити на необичайно голяма дълбочина през 2005 година, незнайно защо са погребани отново с християнски обреди след приключване на разкопките.

От музея в Дебелт са предоставили документацията на министър Дянков, свързана с археологическите разкритията в околностите на селото. „Благодаря за бързата реакция на министър Дянков. За нашата община е важна всяка възможност за привличане на интереса към даденостите на региона, това ще оживи икономиката тук, ще създаде нови работни места” каза кметът на общината Иван Жабов. Той добави още, че ще разчита и на сериозното лоби на бургаските депутати от ГЕРБ в парламент, за да развие възможностите за културен, исторически и дори окултен туризъм.

Преди около 3000 г. на мястото на сегашното селище е имало голям тракийски град – важно пристанище и тържище на име Добелт. Кръстопът - от Черно море за проходите в Балкана и от Дунав за Византион (днес Истанбул). Римският град Деултум възниква като тракийско селище по римско време става колония за ветераните от VIII Августов легион.

Тук се намира единствената проучена в Европа средновековна митница, в която Византия изплащала ежегодния си данък на България.

Оттук е преминала първата делегация, изпратена от цар Борис I до Константинопол да преговаря за покръстването на българите.

Според класация, направена в интернет, римският град Деултум е в топ 10 на Чудесата на България, изпреварвайки Рилския манастир и Велики Преслав.
Пресцентър на община Средец

СТЕПНИТЕ ГИГАНТИ, ИМЕНУВАНИ „КЪПИНЧОВЦИ”

Останките на гиганти отпреди 3000 години археолозите причисляват към т.нар. „Ямна култура”. БГ-митологията е запазила спомена за тях с разкази и притчи за „жидовите”, „елините” или „къпинчовците” – били толкова високи, че отгоре не забелязвали къпините, а паднели ли, от голямата си собствена тежест не можели да станат и умирали...

Според учените, били индоевропейци като нас и дошли от север в периода 3200 – 3000 г. пр.Хр. Конен, номадски народ, с доста напреднало развитие. С тях за първи път в Югоизточна Европа идват колелото, каруцата и познанието за въртеливото движение около ос. Вярвали в прераждането и това личи от погребенията им. Дошли на Балканите, за 700- 800 години се интегрирали с местното население и ръстът им от това смешение намалял. Смята се, че именно това смесване дало началото на великата тракийска култура.

Според антрополога проф. Йордан Йорданов подобни некрополи с гиганти от Древността са открити и в Североизточна България, край Тервел, Жегларци, Ореляк, Поручик Геново, Плачидол... Подробности за тези загадъчни исполини, които не се плашели от нищо, а само от...къпината, можете да прочетете в брой 1 на сп.”Осем” от тази година, както направих и аз.

А че е културна сензация, няма никакво съмнение – справка: “Вашингтон пост”, “Ю Ес Ей тудей”, Си Би Ес от тези дни.

Горе: Густав Дюре, Илюстрация към „Ад” от Данте Алигиери

Няма коментари:

Публикуване на коментар