Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 1 февруари 2013 г.

РАЗСТРЕЛ, 5 МИЛИОНА ЛЕВА ГЛОБА, КОНФИСКАЦИЯ НА ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО, 1945

1 ФЕВРУАРИ - ДЕН НА ПОЧИТ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА
От социалната мрежа пренасям думите на млад приятел, защото те са по-важни, а аз започнах да се уморявам вече:
„На 1-ви февруари 1945 г. са издадени и незабавно изпълнени 147 смъртни присъди. В една единствена зловеща нощ, България губи голяма част от своя държавен, политически и военен елит. В рамките на следващите два месеца произнесените смъртни присъди наброяват 2730.
Последиците от това чудовищно престъпление са видими и днес, в язвите и болестите на българското общество.”

От фамилния ни архив сканирах извадка от ДВ, бр. 115 от 21 май 1945 г.
Тук, под формата на Събщение на Министерството на земеделието и държавните имоти, е публикуван
ПЪЛНИЯТ СПИСЪК ЗА КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО
НА ОСЪДЕНИТЕ ОТ 1,2 И 3 СЪСТАВ НА НАРОДНИЯ СЪД:


/
Изображенията се уголемяват на цял екран така, че да можете да проследите име по име съдбата на всеки един от осъдените и доскоро обречени на забрава...

....Документите не лъжат: разстрел или строг тъмничен затвор, глоба от 3 или 5 милиона лева, конфискация на цялото имущество... Започващото разграбване на цветуща България е узаконено. Поклон и Вечна памет на мъчениците!

Георги-Момчил ПОПОВ
И личният ми спомен за достойните,
„РАЗСТРЕЛЪТ В НОЩТА НА 1-ВИ”
http://liternet.bg/publish22/m_popov/razstrelyt.htm

1 коментар:

  1. Познавам много от децата на хората, разстреляни по най-дивашки начин от т.нар. народен съд.Част от тях с висше образование, тъй като са били успели да завършат университета преди "светлата дата",цял живот са работили като физически работници най-тежка, нископлатена, унизителна работа като хамали на гарата, други като миньори в Перник, трети са били изхвърлени от университета и цял живот преследвани, четвърти, още деца, са били изселени с родителите си на 25 декември 1944 година в турски села из Делиормана без пари, без дрехи, без храна и само това, че милостиви хора през нощта са им оставяли на прага пред вратата хляб и нещо друго за ядене, са оцелели. Пети - по-млади или пък кариеристично настроени, са приели да станат доносници на ДС и после вървяха нагоре към върховете на властта. Това, което комунистите в България под диктата на Москва и Г.Димитров извършват в България няма аналог в европейската история. Никоя друга нация не е унищожавала заради чужда угода и изгода така масово свои сънародници. Може би това е и "разковничето" на факта, че сме най-бедната, най-прокомунистическа, промафиотска, изостанала и бедна държава в Европа.

    ОтговорИзтриване