Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 1 юли 2016 г.

"СПОМЕН ЗА ЩЕКАТА" И ЧЕРВЕНИЯТ ШАЛТЕР

Сюблимният момент с „Червения шалтер“ на сцената в Южния парк - 04.06.2016

Дами и Господа,
На 16-я рок- блус -фестивал "Цвете за Гошо" 4 и 5 юни то. го. , на сцената в Южния парк - София се състоя ретро електричен гаф. Прекрасната зелена рок-щуротия за пръв път се излъчваше онлайн по цял свят. Г-н Васко Кръпката забиваше яко "Спомен за Щеката" по стихове на Георги Минчев, публиката се кефеше на първото изпълнение на старите блусари. Аз пък тъгувах над фразата от песента, прозвучала току-що:

„Беше някъде, струва ми се, около 60-та. Вече ходихме на танци в Университета.
Една нощ, обаче, по средата на купона, нахълта милиция - спряха микрофона.
Отведоха Щеката нанякъде под стража, но в Белене ли? В Ловеч ли? Не мога да ви кажа.“...

„Подуене блус бенд“+ Развигор Попов започна второ парче, когато микрофонът пропука, писна и срути звук и картина тотал дизайн. Точно както в „добрите стари“ комунистически времена... „Повредата не е във вашия телевизор“! Който е на мощно стерео в къщи /като мен/, да му се издънят ушите, че слуша такава „гнила, упадъчна“ музика и да си вземе едно на ум. Поздрав от красивия ТВ спътник с Големи уши, юни 2016-еста... Ха-ха!

Сцената потъна в мътно червена светлина, Васко Кръпката вдигна ръце, прекъснаха предаването за реклами. Минута за мислене и назидание на „упадъчните елементи“ по света и у нас... За „зозите“, „суинговете“, „битолсите“, „хипарите“, „рокаджиите“ – оцелели въпреки омразата, възпитали в Свобода обаче и деца, и внуци...  Да си спомним арестуваните  младини!

Жалка история, но вече дигитално-милиционерска. Като джипките, хайките и конната милиция на рок-концертите през 1980-е в „Парка на свободата“... Дето ни лашкаха фуражки и шлиферни служители на БКП-реда между Летния театър и Маймунарника. Ега ни стреснат и ни дойде акъла съсе Правата червена линия в него. И днес великата история на Щеката, разказана от Георги Минчев и Васко Кръпката, никак, ама никак не се хареса на „озвучителите“ на фест „Цвете за Гошо“ – 2016... Защо ли?

Момчил ПОПОВ, MMXVI

1 коментар:

  1. Запознайте се с архитектурата, завещана ни от стара София! Научете повече за сградите,с които се разминавате всекидневно.

    Посетете блога и харесайте страницата за да не пропуснете нито една от пленителните истории, които столицата ни пази!

    https://www.blogger.com/home
    https://www.facebook.com/galenascorner/?ref=bookmarks

    ОтговорИзтриване