Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

неделя, 19 юли 2009 г.

Будапеща – Къщата на терора, 2002

"Къщата на терора” в Будапеща предлага много по-различен поглед към миналото от Музея на комунизма в Прага. Мемориалният комплекс в столицата на Унгария е разположен в сградата, където последователно са били настанени щабът на тайната полиция на нацисткия Стрелони кръст по време на Втората световна война, а в следващите десетилетия – същата служба, но на Унгарската комунистическа партия. Така историята е подсказала, а съвременните хора са поставили знак на равенство между кошмарите на фашизма и комунизма. В предверието: петолъчка редом с унгарския пречупен кръст - потресаващ символ на хуманизма срещу насилието над личността. Но внушенията започват още преди да се влезе в музея – сянката на огромните букви от думата „Терор”, поставени по козирките на сградата, падат върху силуета на всеки посетител.

Атмосферата на потисничество вътре е обагрена с тиха унгарска музика от съответните периоди, която звучи като реквием за хилядите пречупени човешки съдби. Етикетите на експонатите са на унгарски език, но персонални слушалки осигуряват подробен разказ за събитията на английски език. На по-голяма площ и с по-разширен исторически периметър от Музея на комунизма в Прага, Музеят на терора предлага и по-различен философски поглед върху събитията. Например, привилегиите и мощността на комунистическата партия са изобразени в една от галериите като сияещ от соц-символи автомобил, който обаче е разположен зад черна завеса. В друга зала на пода е нарисувана картата на Русия, а със шишарки са показани места от лагерите ГУЛАГ, където са били заточени унгарци. Специално е отбелязано, че последният унгарец – изгнанник в Сибир, се е върнал в родината си през...2001 година. Кръстосани залпове по пода на друга зала насочват вниманието към фотографиите на свещеници и министри, които са били преследвани и убити от комунистическия режим.

Бавен асансьор отвежда посетителите в мазетата, използвани и от двата режима за мъчения. На плосък екран тече интервю, описващо процеса на изтезанията. След излизане от галериите в подземната част ни посреща стена с фотографии, озаглавена
"The Victimizers", която отбелязва с име и позиция в йерархията всеки участник в нацисткия или комунистическия режим. Връщайки се обратно горе, ни посреща галерия с изложени униформи и показани на видео членове на Стрелони кръст, преоблечени в комунистически одежди.

„Къщата на терора” в Будапеща е спорна от самото си начало. Музеят е открит през 2002 г. с финансовата подкрепа на унгарското правителство в навечерието на националните избори. Тогава противопооставящите се политически партии заявяват, че музеят е опит да се свърже Унгарската социалистическа партия с по-ранния комунистически режим. Еврейски организации пък изразяват загриженост, че в „Къщата на терора” вниманието е преекспонирано към съветския период, а отношението към нацистката ера и Холокоста е неадекватно.

Независимо от различните мнения, въздействието на музея в Будапеща е витално и разтърсващо. Преживяното от унгарците в миналото е такова, каквото е.

Бренда Барет, САЩ

Официален сайт на Къщата на терора:

www.terrorhaza.hu

Снимки: Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар