Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

вторник, 22 май 2012 г.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОТ СНОЩИ



ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ С МАГНИТУД 5,8 ПО РИХТЕР
22 май 2012
Българска академия на науките (bas.bg)

Такова силно земетресение, за района на гр. Перник, не е документирано в сеизмичната история на страната, сочат данните на Института по геодезия, геология и география към БАН.

На 22.05.2012г. в 03:00 часа се случи силно земетресение, в района на гр. Перник.
Земетресението, с усреднен магнитуд М=5.8 по Рихтер, е с координати 42.6N 23.0Е и дълбочина 10км. Усетено е значимо на територията на цяла Западна България.
В района на гр. Перник интензитетът на въздействието е от максимум 8 степен по скалата на Медведев, Шпонхойер, Карник (MSK).

В района на гр. София (западните покрайнини) максималната интензивност на въздействие от това Пернишко земетресение е 7 степен по MSK.

Такова силно земетресение за района на гр. Перник не е документирано в сеизмичната история на страната. Последното по-силно земетресение в този район е с магнитуд М=4.5 през 1965г. Досегашните сеизмични изследвания не свидетелстват за пряка връзка между земетресенията по Пернишката разломна система и Софийската сеизмична зона, чиято висока активност се асоциира преди всичко с проявите на Витошкия разлом.

Три часа след земетресението, в 03:00 часа, Националната сеизмологична мрежа регистрира 23 следтруса (афтершока). Само 4 от тях бяха усетени в района на столицата, като най-силното от тях е в 04:30ч. с магнитуд М=4.4.

В 05:15ч. става последният по-силен афтершок с магнитуд М=3.8. Тези земетресения и до сега не позволяват на населението на столицата да се успокои, въпреки че непосредствена опасност за катастрофално въздействие върху жителите на София от Пернишките следтрусове не съществува.

ЧАКА НИ СЕДМИЦА ТРУСОВЕ, БАН НИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ДА СЕ ПОДГОТВИМ
DenNews.bg
22.05.2012

Още поне 4-5 дни ще продължат вторичните трусове след силното земетресение със сила 5,8 по Рихтер от 3 часа тази нощ.

От Сеизмологичния институт към БАН предупреждават да се настроим не само психически, но и като подготвим домовете си. Трябва да се отстранят всички предмети, които има опасност да паднат и да се обезопасят общите части на блоковете.

Вторичните трусове може да достигнат до 4 по Рихтер, при която стойност няма опасност за инфраструктурата, но има опасност от падащи предмети и наранявания.

За Нова телевизия от Сеизмологичния институт обясниха, че силното земетресение е станало в Пернишкия разлом, където последното силно земетресение е регистрирано преди 55 г. и е било със „скромната” сила от 4,5 по Рихтер.

До момента са регистрирани 20 вторични труса. 4-5 от тях са били със сила над 4.

От БАН ни успокояват, че толкова силен трус, като този от 3 часа тази нощ, няма да има.

Няма коментари:

Публикуване на коментар